Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

Nieuwsbericht | 11-02-2015 | 08:37 - Bij huiszoekingen in 4 panden in Bergen op Zoom vond een gespecialiseerd zoekteam van de landmacht 6 kilo hasj en 20.000 euro. De militairen hielpen politie en belastingdienst bij het tegengaan van georganiseerde hennepteelt. Een overzicht van Defensie-operaties in de week van 2 tot en met 8 februari.

Archieffoto: Genisten onderzoeken een leegstaand pand.

Archieffoto: Genisten doorzoeken een leegstaand pand.

De politie hield 11 mensen uit de Brabantse plaats aan. Dat gebeurde op verzoek van Belgie, dat om uitlevering vraagt van 7 van hen.

Afgelopen week hielpen militaire zoekteams de politie ook met het doorzoeken van panden en voertuigen in Amsterdam en Utrecht.

Dragens van de luchtmacht brengen de kist naar de lijkauto.

Een militaire draagploeg brengt de kist naar de lijkwagen.

MH17

Een kist met stoffelijke resten van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17, kwam zaterdag met een C-130 Hercules transportvliegtuig aan op Vliegbasis Eindhoven. Het toestel van de Koninklijke Luchtmacht had ook persoonlijke bezittingen van slachtoffers aan boord.

Archieffoto: Marechaussees controleren een paspoort opechtheid.

Archieffoto: marechaussees controleren een paspoort.

Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee hield tijdens het Mobiel Toezicht Veiligheid op de A-12 bij Babberich een 26-jarige Albanees aan. Hij had een vervalst paspoort bij zich. Aanhouding gold ook de 46-jarige Italiaanse bestuurder, maar dan voor mensensmokkel. De marechaussee doet onderzoek.

Explosievenruimers

Explosievenruimers van Defensie kwamen 32 keer in actie: 31 keer voor het ruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog en 1 keer voor een geimproviseerd explosief. Op de Noordzee ruimden mijnenjagers van de marine 1 explosief.

Medisch transport

Cougar-transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht brachten 9 keer een patient van de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland.

Operaties buiten het Koninkrijk:

Peshmerga-strijders

Peshmerga's in opleiding.

Midden-Oosten

De Nederlandse F-16's, actief in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS, maakten 28 vluchten boven verschillende provincies van Irak en zetten daarbij 13 keer wapens in.

Weer kwamen Nederlandse instructeurs aan in Irak voor het opleiden van Irakese militairen en Koerdische Peshmerga-strijders. De eenheden leren hoe ze ISIS op de grond kunnen bevechten.

Mali

Special forces hielden meerdaagse patrouilles in Noord-Mali. Chinook-transporthelikopters vervoerden en bevoorraadden een deel van hen. De toestellen brachten ook buitenlandse VN-militairen naar Kidal. Apache-gevechtshelikopters en onbemande ScanEagles maakten verkenningsvluchten.

Nederlands en Deens personeel van het hoofdkwartier van de All Source Information and Fusion Unit (ASIFU) in Bamako ontving de VN-medaille voor deelname aan de Minusma-missie. ASIFU verwerkt de inlichtingen die eenheden in Mali verzamelen, zoals de Nederlandse militairen in Gao.

Kolonel Peter Loukes droeg het commando over de ASIFU-compagnie over aan ranggenoot Hans van Dalen. Hij noemde de internationale samenstelling van het hoofdkwartier `de kracht van ASIFU'. Geen enkel land zou deze taak volgens hem voor langere tijd alleen op zich kunnen nemen.

Mali - doorgunner

* Download deze video

Antipiraterij

Een Nederlands boardingteam ondersteunde het Duitse fregat FGS Luebeck bij zijn antipiraterijtaken. De Luebeck patrouilleerde in de Golf van Aden en langs de oostkust van Somalie.

Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden verschillende koopvaardijschepen tegen dreiging door piraterij.

Afghanistan

Kanaal

De marine zoekt sinds 4 februari met Zr. Ms. Luymes, duikers en een Remus-duikrobot naar de lichamen van 2 bemanningsleden van de Urker visserskotter Z85 Morgenster. Het schip verging op 28 januari in het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk.

Hoort bij

* Koninklijke Marine

* Koninklijke Landmacht

* Koninklijke Luchtmacht

* Koninklijke Marechaussee