Buma: euro mag geen lire worden

11/02/2015 - De duurste zeepbel uit de Europese geschiedenis. Zo noemde Sybrand Buma vandaag het besluit van de ECB om 1140 miljard euro in de economie te pompen, zonder dat er een harde hervormingsafspraak tegenover staat. Een fatale blunder, aldus Buma. " Het sentiment dat geld uitgeven beter is dan hervormen, wordt tot beleid gemaakt. De prikkel om te hervormen wordt kleiner in plaats van groter. Dit is geen solide financieel beleid, dit is onverantwoorde begrotingspolitiek. "

Buma deed zijn uitspraken tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Europese Raad, die morgen plaats vindt in Brussel. Buma: "De eurozone is de afgelopen maand in een gevaarlijke fase beland. Er is het opkoopprogramma van de ECB en kort daarna de aardverschuiving in de Griekse politiek. Ondertussen doen Frankrijk en Italie alles om onder de hervormings- en bezuinigingseisen van het stabiliteits- en groeipact uit te komen."

Het gaat volgens het CDA om de toekomst van de euro, en om de toekomst van ons financieel economische systeem. In essentie gaat het om de vraag: wordt de Euro van de toekomst een sterke Noord-Europese munt, of wordt het een Zuid-Europese inflatiemunt? Buma: "De euro mag geen lire worden. Daarom mogen Frankrijk en Italie geen verder uitstel krijgen, daarom moet Griekenland zijn afspraken nakomen en daarom had de ECB de geldpers nooit mogen aanzetten."

Als Nederland op de bijeenkomst van regeringsleiders in Brussel morgen geen rode lijn trekt, zijn de afspraken overmorgen opgerekt, vreest Buma. Hij riep premier Rutte op om Griekenland aan de afspraken te houden, niet akkoord te gaan met schuldafschrijvingen, langere looptijden, lagere rentes, minder hervormingen of minder bezuinigingen of wat voor versoepeling dan ook. Ook moet Rutte eisen dat Frankrijk en Italie, die nu uitstel tot maart hebben, niet opnieuw uitstel krijgen.