CODA Museum ontvangt Euro 255.000,- van Bankgiro Loterij

Persbericht van CODA

CODA directeur Carin Reinders werd tijdens het galadiner van de BankGiro Loterij gisteravond aangenaam verrast door het nieuws dat CODA Museum een bedrag van Euro 255.000,- ontvangt. Het museum diende een aanvraag in die verbouwing van de sieraadvitrine en verbreding van de collectie met modesieraden omvat. Dit maakt deel uit van de ambitie CODA Museum als het sieradenmuseum op de kaart te zetten. De honorering van de aanvraag betekent dat de plannen van CODA door de BankGiro Loterij als 'kansrijk' gezien worden.

Carin Reinders: "Deze schenking betekent dat CODA de collectie kunstenaarssieraden kan uitbreiden met een collectie 'custom jewellery', ofwel modesieraden. Deze te verwerven collectie modesieraden is een belangrijke aanvulling op de bestaande collectie kunstenaarssieraden. Met een actuele collectie modesieraden spreken we een brede groep jonge mensen aan. Het vervangen van de vitrine is een voorwaarde om deze te verwerven collectie en de bestaande collectie kunstenaarssieraden professioneel en aantrekkelijk te presenteren. Dat kan echter alleen als de bestaande vitrine verbouwd wordt. Met ruim dertig meter lengte, hoogte en diepte die niet in verhouding staan en het feit dat objecten niet goed aangelicht kunnen worden, is de vitrine onvoldoende functioneel. Bovendien zijn de glazen deuren veel te zwaar waardoor het gebruik problemen geeft. Het is telkens een enorme uitdaging goede presentaties en tentoonstellingen te maken. Daarnaast voldoet de vitrine niet aan de museale standaard. Verbouwen is dus noodzakelijk. Met het vervangen van de vitrine willen we tegelijkertijd van de toegankelijkheid van dit deel van het gebouw voor mindervalide bezoekers verbeteren. Zonder de schenking van de BankGiro Loterij zou dat niet mogelijk zijn."

Het vervangen van de vitrine en het verwerven van een collectie modesieraden maken deel uit van een breder plan om CODA Museum als het sieradenmuseum op de kaart te zetten. Met de Rijksdienst van het cultureel erfgoed is overeengekomen dat de collectie sieraden in Rijksbezit in permanente bruikleen naar CODA Museum komen. De ontwikkeling van Dutch Jewellery Platform - een kennisbank van het moderne kunstenaarssieraden waar kenners en liefhebbers niet alleen informatie vinden maar ook delen en bediscussieren - is een initiatief van CODA waaraan gewerkt wordt met collega-musea uit Arnhem en Den Bosch. Het SNS Reaalfond ondersteunt dit initiatief met een financiele bijdrage. Aan het einde van het jaar verschijnt er bovendien een rijk geillustreerde uitgave over de bestaande collectie (kunstenaars)sieraden van CODA.

Carin Reinders: "Het modesieraad is populair, zo getuigen de collecties betaalbare sieraden die modemerken als bijvoorbeeld Zara, H&M, COS en Didi elk seizoen presenteren. Het sieraad is van alle tijden maar wat nu mode is, is later ook een 'tijdschrift'. CODA Museum wil het collectie- en tentoonstellingsgebied verbreden met dit genre sieraden. Dat is uniek want wordt door geen enkel ander museum in Nederland gedaan. Een aantal jaar geleden heb ik deze suggestie als eens gedaan aan de collega's in Arnhem. Zij hebben echter andere prioriteiten dus heb ik besloten dat CODA het gaat doen. Een eerste opmaat is de tentoonstelling van sieradenmerk The Gem Kingdom, een merk wereldwijd bekend maar nog nooit museaal gepresenteerd."