Buma: bezuinigingen op veiligheidsdiensten niet zonder gevolgen

11/02/2015 - Het kabinet gebruikt ten onrechte geruststellende woorden om aan te geven dat het wel goed zit met de veiligheids- en opsporingsdiensten. Uit de informatie die Kamerleden ontvangen van burgemeesters, mensen bij justitie, politie en andere veiligheidsdiensten blijkt namelijk dat het werk zich steeds meer opstapelt. De bezuinigingen op de veiligheidsdiensten zoals de AIVD en de MIVD, maar ook op het NFI, het OM en Defensie zijn omvangrijk, en ze zijn niet zonder gevolgen. Reden genoeg voor de oppositiepartijen in de Tweede Kamer om hierover met premier Rutte in debat te gaan.

CDA fractieleider Sybrand Buma: "Tijdens het debat naar aanleiding van de aanslagen in Parijs op 14 januari was de minister-president nog stellig. Hij zei toen dat zijn overtuiging was dat de AIVD met de huidige staf en financiering in staat is om te doen wat deze, en andere diensten, moeten doen. Maar wij horen uit het veld hele andere signalen. Neem bijvoorbeeld de marechaussee. Deze wordt ingezet om de politie te ontlasten van de beveiligingstaken. Dat is op zich begrijpelijk. Maar deze marechaussees deden hiervoor ander werk, dat wordt nu dus niet gedaan?"

Buma vindt dat Nederland zich beter kan en moet wapenen tegen terrorisme en jihadisme. Zo heeft bijvoorbeeld de burgemeester van Den Haag aangegeven dat hij met name knelpunten ervaart als het gaat om het in de gaten houden van terugkerende jihadisten. Buma: "Het verschil tussen woorden en daden van dit kabinet is te groot. Als ik bij zou houden hoe vaak de minister van Veiligheid en Justitie de woorden prioriteit, actie, snelheid en voortvarendheid uitspreekt zou ik een boek vol kunnen schrijven. Maar de uitgevoerde maatregelen passen nog niet op een A4'tje. Nu is het tijd om te handelen. Ga achter uw diensten staan en geef hun de middelen om hun taak uit te oefenen."

Klik hier om de hele inbreng te lezen.

Zie het origineel.