Regionale verschillen in ontwikkeling vastgoedprijzen nemen toe


Herstel van de woningmarkt vindt vooral in grote steden plaats

Rijswijk, 20150212 -- Uiteindelijk werd 2014 het jaar van het herstel van de woningmarkt. Landelijk stegen de huizenprijzen met gemiddeld 3,2%. Er is echter sprake van grote regionale verschillen. Zo vonden in Amsterdam, Utrecht, Groningen en Rotterdam sterke prijsstijgingen plaats, terwijl in Friesland de huizenprijzen nog daalden. Voor de commerciële vastgoedmarkt was 2014 gemiddeld genomen geen goed jaar. Hoewel de daling van de prijzen minder groot was dan in voorgaande jaren, bleef een herstel uit. Tegelijkertijd zijn er uitzonderingen. Zo stegen in Groningen en Assen de huurprijzen voor kantoren met gemiddeld 3,5%.

In de Roots Vastgoedbarometer van het tweede half jaar van 2014 gaan de stedelijke regio’s in Nederland duidelijk aan kop. Vooral de score van Groningen-Assen valt op. Hier stegen de huizenprijzen meer dan gemiddeld en deed ook de commerciële vastgoedmarkt het goed. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich Breda, Ede en Veenendaal. De ontwikkeling van de huizenmarkt bleef in deze steden achter bij het landelijk gemiddelde en in de plaatselijke commerciële vastgoedmarkten vonden grote prijsdalingen plaats.

Op de niveau-indicatoren van de barometer zijn geen grote verschuivingen waar te nemen. Wel nemen de verschillen tussen de Randstad en overig Nederland steeds verder toe. Illustratief hiervoor is de ontwikkeling van de Amsterdamse huizenmarkt. Hoewel de huizenprijzen hier op het hoogste niveau van Nederland liggen, stegen deze in 2014 met gemiddeld 9,4%.

De Roots Vastgoedbarometer toont de ontwikkeling van vastgoedprijzen in regio’s in Nederland. De barometer is opgebouwd uit acht indicatoren die het niveau en het perspectief van vastgoedprijzen duiden. De Roots Vastgoedbarometer wordt elk half jaar geactualiseerd aan de hand van de meest recente gegevens van NVM en DTZ Zadelhoff.

Meer informatie over de Roots Vastgoedbarometer van het tweede half jaar van 2014 kan worden gevonden op http://www.rootsadvies.nl/.





Roots Beleidsadvies