Kreupel paard in bewaring genomen voor behandeling

Den Haag, 12 februari 2015 - De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft op donderdag 12 februari in Voorhout een paard in bewaring genomen. De eigenaar had eind januari opdracht gekregen om met het kreupele dier naar de dierenarts te gaan. Vandaag bleek bij controle dat hij dit niet had gedaan. Het paard is overgebracht naar een opvangadres waar het de juiste behandeling krijgt.

Eind januari was de dierenpolitie Den Haag/Noordwijk op het adres gaan kijken naar aanleiding van een melding over een kreupel paard. Het dier bleek inderdaad last te hebben van het rechter voorbeen en na overleg met de LID werd de eigenaar opgedragen om naar de dierenarts te gaan voor behandeling.

Vandaag gingen dierenpolitie en LID voor controle bij het paard kijken en bleek dat de eigenaar geen gehoor had gegeven aan de opdracht (onder Bestuursdwang) en niet naar de dierenarts was geweest. Om de ernst van de situatie te bepalen is er een dierenarts bij gehaald en deze stelde vast dat het paard kreupel was door hoefzweer en snel behandeld moest worden. Bovendien stelde hij dat het natte weiland waar het dier op stond waarschijnlijk mede oorzaak was van de problemen.

De LID heeft daarop contact opgenomen met de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl*) en kreeg na uitleg van de situatie opdracht om het paard in bewaring te nemen en over te brengen naar een opvangadres voor intensieve behandeling.

Uit videobeelden van de LID-inspecteur blijkt hoe noodzakelijk de behandeling is. Het pus spuit uit de ontsteking op het moment dat de dierenarts de hoef onder handen neemt.