Filezwaarte op de snelweg licht gedaald

In 2014 is er meer gereden en minder in de file gestaan dan in 2013.De betrouwbaarheid van de reistijd in de spits is hoog, 94 procent van de automobilisten kwam volgens planning aan.Dat staat in de Publieksrapportage Rijkswegennet die minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Minister Schultz van Haegen: `Het is mooi dat de betrouwbaarheid van de reistijd in de spits hoog is en de meeste automobilisten op de geplande tijd hun bestemming bereiken. We sorteren effect met onze investeringen in extra rijstroken en gaan ook de komende jaren voluit om wegen te verbreden en ontbrekende schakels in het wegennet aan te leggen.'

Jaaroverzicht 2014

Naast een viermaandelijkse terugblik wordt in deze derde rapportage over 2014 ook op hoofdlijnen teruggekeken naar het hele jaar 2014. Ten opzichte van 2013 is het aantal afgelegde kilometers in 2014 met 2,0 procent gestegen van 65,0 tot 66,3 miljard kilometers. De jaarfilezwaarte is in 2014 gedaald en bedraagt 8,1 miljoen kilometerminuten.

Viermaandelijks overzicht

Ten opzichte van vier maanden geleden is het aantal afgelegde kilometers op jaarbasis licht gedaald met 1 procent. De filezwaarte is met 3 procent gestegen tot 8,1 miljoen kilometerminuten op jaarbasis

Openstellingen

Er zijn deze periode acht nieuwe weggedeelten opengesteld. Met name de deelopenstelling op de A15 bij Rotterdam zorgt voor een verbetering van de reistijd van 11 minuten.

Filetop-10

De A20 (Hoek van Holland - Gouda) neemt sinds vorige zomer de eerste plaats in binnen de filetop-10. De ernst van de files is hier afgenomen ten opzichte van de voorgaande vier maanden. In 2022 gaat de verbinding A13-A16 open, de verwachting is dat deze file dan uit de filetop is verdwenen. De huidige top-10 bevat een nieuwe locatie, het betreft de A1 tussen de Eembrug en Eembrugge. Het verruimen van de capaciteit op de A27/A1 Utrecht-Eemnes-Amersfoort is naar verwachting in 2018 afgerond, waardoor ook deze file uit de filetop verdwijnt. De filetoplocatie op de A8 voor Zaanstad-Zuid is door de opengestelde Coentunnel uit de top-10 verdwenen.

Publieksrapportage

De Publieksrapportage Rijkswegennet gaat elke vier maanden in op de ontwikkeling van de doorstroming en verkeershinder door werkzaamheden in Nederland en hoe Rijkswaterstaat werkt aan een bereikbaar Nederland. In de rapportage staat de verandering in het aantal afgelegde kilometers, de filedruk en filetop-10, inclusief plannen voor het oplossen van die knelpunten. Openstellingen van wegen en hun bijdrage aan een betere doorstroming zijn in beeld gebracht, als ook (geplande) wegwerkzaamheden en de hinder die de weggebruiker daarvan ondervindt.