Tweede prijs voor blog over slavenreis

De jury van de Geschiedenis Online Prijs heeft 12 februari 2015 het Zeeuws Archief de tweede prijs toegekend voor de weblog over de reis van het slavenschip de Eenigheid uit 1761-1763. De prijzen voor beste websites in de categorieen Juryprijs en Publieksprijs zijn uitgereikt in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag.

De Geschiedenis Online Prijs bekroont de beste historische website of app. Naast de publieksprijs is er ook een juryprijs. De jury staat onder voorzitterschap van historicus Maarten van Rossem.

De Juryprijs werd gewonnen door de website en app 2000 jaar Domplein in Utrecht. De derde prijs was voor de website Weg naar de bevrijding.

De jury kende de blog over de reis van het slavenschip de Eenigheid de tweede prijs toe. 'Zeer geschikt voor het onderwijs', 'een modern design' en 'biedt veel extra's', merkte de juryvoorzitter op.

De blog werd naar het idee van het Zeeuws Archief gebouwd door DPI Animation House te Den Haag. Ook maakte dit bedrijf het korte introductiefilmpje en het 3D-model van de Eenigheid. Ontwerpbureau DATBureau te Amsterdam ontwierp logo en stijlmiddelen voor de blog evenals de infographics.

De reis van het slavenschip de Eenigheid is een van de 114 driehoeksreizen die de MCC heeft uitgereed en waarvan de administratie is bewaard gebleven in het archief van de MCC. De reis kan worden gevolgd aan de hand van de authentieke bronnen: het logboek van de opperstuurman, de brieven van

de kapitein, het journaal van de chirurgijn en andere documenten.

De reis van het slavenschip de Eenigheid is te volgen via www.eenigheid.slavenhandelmcc.nl of in het Engels via www.atlanticslavetrade.org

In het menu van de blog over de Eenigheid is een introductiefilmpje (2:52 min.) met reconstructie van de Eenigheid is te bekijken.

Archief over slavenhandel

Het Zeeuws Archief maakte de blog over de reis van het slavenschip de Eenigheid om aandacht te vragen voor archieven in het algemeen en het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) in het bijzonder.

De MCC specialiseerde zich in de 18e eeuw in trans-Atlantische slavenhandel of driehoekshandel. Het archief van de MCC is bewaard gebleven en wordt beheerd door het Zeeuws Archief te Middelburg. De UNESCO plaatste het archief van de MCC op de werelderfgoed-lijst voor documentaire werken, het

Memory of the World Register.

Online raadplegen archiefstukken

Het Zeeuws Archief digitaliseert het archief van de MCC en publiceert alle scans in de online archiefinventaris. De laatste scans worden dit jaar toegevoegd.

De archiefinventaris en scans kunnen worden ingezien via www.archieven.nl/nl/db/0/toegang/239/20/

Educatieve website

Voor educatie aan leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs heeft het Zeeuws Archief een educatieve website met lessen en opdrachten gemaakt. De lessen en opdrachten zijn gelinkt aan het weblog over de Eenigheid.

De educatieve website over de slavenreis van de Eenigheid is te bezoeken via www.zeeuwsarchief-educatie.nl/webprojecten/slavenhandel/