Sportimpuls 2015 geopend!


Vanaf vandaag, donderdag 12 februari, is het mogelijk een aanvraag voor de sportimpuls in te dienen. Voor verenigingen biedt dit de mogelijkheid om een financiele impuls aan te vragen om de opstartkosten van sport en beweegaanbod in de buurt of wijk te financieren. Ten opzichte van afgelopen
jaren zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd.

Algemeen

Om meer mensen in beweging te brengen heeft het Ministerie van VWS geld beschikbaar gesteld om de opstartkosten voor projecten te financieren. Deze impuls biedt vereniging ondersteuning voor materiaalkosten, kosten voor trainers, promotiematerialen en accommodatie. Aan de hand van eerder
bewezen interventies (geslaagde projecten) kan een sportspecifieke aanvraag ingediend worden. De aanvragen richten zich op lokaal niveau, het aanbod moet plaatsvinden in een wijk of buurt.

In totaal is er in 2015 9 miljoen euro beschikbaar voor de aanvragen van de sportimpuls. Voor de reguliere aanvragen is er 3.5 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast is er 4 miljoen euro beschikbaar voor `Sportimpuls Jeugd in lage inkomensbuurten' en is er 1.5 miljoen euro beschikbaar voor de
`Sportimpuls Kinderen sportief op gewicht'.

Voor de algemene informatie over de sportimpuls en de voorwaarden verwijzen we jullie graag naar de website van Sport in de buurt via www.sportindebuurt.nl/sportimpuls . Ook is er informatie te vinden op onze website.

Wijzigingen

Ten opzichte van afgelopen jaren zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd. Een aantal korte, maar zeer belangrijke wijzigingen op en rij:

* De sportimpuls moet aangevraagd worden door een lokale sportaanbieder met minimaal 2 jaar ervaring. Daarnaast moet de lokale aanbieder gevestigd zijn in de gemeente waar de aanvraag zich afspeelt.
* Wanneer je als vereniging al eerder een (goedgekeurde)aanvraag hebt gedaan en deze loopt nog, mag je niet nogmaals een aanvraag indienen.
* De hoogte van de aanvraag moet liggen tussen de EUR10.000 en EUR100.000.
* Maximaal 10% van de begroting mag bestaan uit materiaalkosten. Gesponsorde kosten mogen uiteraard opgenomen worden, maar worden in de begroting met EUR0 weergegeven. De gesubsidieerde of gesponsorde materialen worden opgenomen in de omschrijving van de tekst.
* De handtekening van de gemeente en interventie eigenaar is een duidelijke verplichting. Wanneer een gemeente of interventie eigenaar geen handtekening zet moet duidelijk omschreven worden wat hier voor de reden is. Het is aan de beoordelaars om te beslissen of de aanvraag toch nog
goedgekeurd kan worden.
* Monitoring en evaluatie is een belangrijk onderdeel van de sportimpuls aanvraag. Hiervoor mag ook geld opgenomen in de begroting (maximaal 15%).

Aanvraag indienen

Aanvragen moeten uiterlijk donderdag 16 april om 14.00 uur binnen zijn. Aanvragen moeten ingediend worden bij ZonMW. Kijk hiervoor op www.zonmw.nl. Op deze website dien je een account aan te maken, waarna je toegang krijgt tot de formulieren van deze aanvraag.

Een aanvraag moet heel duidelijk en met cijfers onderbouwd worden. Daarnaast is het van groot belang dat de behoefte in de buurt of wijk aangetoond wordt. Neem dus voldoende tijd en begin niet een paar dagen voor de sluitingsdatum met het schrijven van een plan. Dit is niet haalbaar. Afgelopen
jaren is bewezen dat het beschikbare bedrag ruimschoots overvraagt wordt. Kwaliteit en relevantie van het project moeten daarom beide erg goed beoordeeld worden.

Informatie en ondersteuning

Vanuit de bond willen wij de vereniging graag ondersteunen bij een aanvraag voor de sportimpuls. Wij lezen graag mee en voorzien de aanvraag van feedback. Indien je voornemens bent een aanvraag te gaan schrijven, neem dan contact op met Manon Zwakenberg via zwakenberg@nttb.nl. Zij zal met
jullie het stappenplan en de procedure doornemen.

Meer informatie is te vinden op onze website of via www.sportindebuurt.nl/sportimpuls

NTTB/MZ