G7 colleges leggen uitkomsten verkenning herindeling aan gemeenterad..


Gepubliceerd op: 12 februari 2015

Deze week hebben de colleges van burgemeester en wethouders van de BMW-DEAL-gemeenten een notitie vastgesteld, waarin de uitkomsten van de verkenning naar een mogelijke herindeling van de zeven gemeenten in samenhang worden gepresenteerd. De gemeenteraden hadden op 3 december 2013, overigens
op basis van verschillende vertrekpunten, ingestemd met het uitvoeren van deze verkenning naar een mogelijk samengaan in een Hoogeland-Eemsdelta gemeente (G7-variant).

Onderzoek

Er is onderzoek gedaan naar de inhoudelijke maatschappelijke opgaven van onze regio en naar de financiele situatie. Ook is onderzocht hoe kleinschaligheid en overheidsnabijheid in een grotere gemeente vorm gegeven kan worden. In het onderzoek is niet alleen gekeken naar de grote G7 variant.
Ook drie verschillende kleinere G3/G4 varianten (Hoogeland/Eemsdelta, Hoogeland + Eemshaven/DAL, DEAL/BMW) zijn betrokken in het onderzoek.

Vervolg

De gemeenteraden gaan de komende weken elk in de eigen gemeente in contact met burgers en instellingen om met hen te spreken over de uitkomsten van het onderzoek. Op 31 maart 2015 zal het voorstel over de nieuw te vormen gemeente in de zeven gemeenteraden worden geagendeerd.