Tegemoetkoming voor huishoudelijke hulp in Hoeksche Waard


De gemeenten in de Hoeksche Waard introduceren vanaf februari 2015 de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Deze nieuwe regeling zorgt ervoor dat inwoners die dit nodig hebben zelf hun huishoudelijke hulp betaalbaar kunnen inkopen.

Wie komt voor de toelage in aanmerking?

De toelage is beschikbaar voor drie doelgroepen inwoners die nu kampen met belemmeringen of waarvan het aannemelijk is dat zij hier binnen afzienbare tijd mee te maken krijgen. Het gaat om:

* mensen met een geldige Wmo-indicatie
* geregistreerde mantelzorgers
* inwoners van 70 jaar of ouder

Hoe hoog is de toelage?

De toelage is een tegemoetkoming in de kosten. Dit betekent dat de gemeente een deel van de kosten voor huishoudelijke hulp betaalt, maar dat men zelf ook een deel moet betalen. Een uur huishoudelijke hulp kost EUR 22,00 per uur. De gemeente betaalt hiervan EUR 12,50 aan de zorgaanbieder,
maar men betaalt zelf ook EUR 9,50 aan de aanbieder. Hiervoor krijgt men dan een professionele hulp die in dienst is bij een zorgaanbieder, met alle zekerheid die daarbij hoort. Mensen met een Wmo-indicatie en mantelzorgers kunnen wekelijks voor een uur een beroep doen op de nieuwe regeling.
Voor inwoners van 70 jaar of ouder geldt een maximum van twee uur per week. Binnen een zorgperiode van 4 weken mag met de uren geschoven worden.

Hoe dien ik een aanvraag in?

Als u in aanmerking denkt te komen voor deze toelage, kunt u bij het Wmo-loket in het gemeentehuis een aanvraag indienen. Daar kunt u terecht op afspraak of u kunt per e-mail of telefonisch contact opnemen