OM eist 3 jaar cel tegen partner Michelle Mooij


12 februari 2015 - Arrondissementsparket Noord-Holland

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft vandaag 3 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geeist tegen een 31-jarige Alkmaarder voor drie mishandelingen, een verkrachting en een bedreiging van Michelle Mooij.

Het stoffelijk overschot van de 24-jarige Michelle Mooij werd op 17 januari 2010 aangetroffen in haar woning in Alkmaar, waar zij voorafgaand aan haar overlijden met haar partner verbleef. Het onderzoek dat destijds volgde gaf geen helderheid over wat zich in de woning heeft afgespeeld. Een
misdrijf kon niet worden uitgesloten maar ook niet worden vastgesteld. De zaak tegen haar partner, die als verdachte was aangemerkt, werd daarop geseponeerd. Ook werd besloten hem niet te vervolgen voor de mishandelingen.

Nabestaanden maakten tegen deze beslissing bezwaar bij het Gerechtshof in Amsterdam. Het Hof gaf in maart 2013 opdracht om onder leiding van een onderzoeksrechter nog een aantal zaken nader te onderzoeken en vervolging in te stellen. Het OM heeft hieraan gehoor gegeven en, onder leiding van de
rechter-commissaris, breder dan de opdracht, opnieuw alles nagelopen, met een nieuw politieteam en een nieuwe officier van justitie. Hierbij zijn alle mogelijke scenario's waar mogelijk nogmaals onderzocht. Dit heeft wat het OM betreft geen nieuw licht op de doodsoorzaak van Michelle geworpen.
Toch heeft het OM gezien het bijzondere karakter van deze zaak besloten deze in zijn volle omvang aan de rechtbank voor te leggen voor een oordeel, dus ook over de feiten `moord'/doodslag en `mishandeling de dood ten gevolge hebbend'.

Niet is komen vast te staan dat er die nacht derden in de woning zijn geweest. Verder zouden verdachte en Michelle in ieder geval tweemaal ruzie hebben gehad die nacht, is er geweld gebruikt, is er cocaine en drank gebruikt en heeft er seksueel contact plaatsgevonden kort voor het overlijden.
Daarbij is letsel ontstaan bij Michelle.

Gezien het patroon in hun relatie (waaronder een eerdere veroordeling voor verkrachting van Michelle door verdachte), de gebeurtenissen die nacht (ruzies, drugs, drank en mishandeling), het feit dat zij kort daarna is overleden en dat verdachte (ondanks technisch bewijs van het tegendeel)
ontkent die nacht seks te hebben gehad, is het OM van oordeel dat er sprake is geweest van verkrachting.

Het OM vervolgt de verdachte naast de verkrachting ook voor drie mishandelingen, in november 2008, in december 2009 en in januari 2010, 4 tot 6 uur voorafgaand aan het overlijden van Michelle. Hoewel niet uitgesloten kan worden dat verdachte Michelle die nacht heeft omgebracht, is evenmin
bewijs gevonden dat dit wel zo is. Ook het aanvullende onderzoek heeft hierin geen helderheid gebracht. Daarom heeft de officier van justitie vrijspraak geeist voor moord/doodslag. Ook is vrijspraak geeist voor mishandeling de dood ten gevolge hebbend, omdat het causale verband tussen de
mishandeling (of mishandelingen) van Michelle en haar dood niet kan worden aangetoond. Het OM heeft wel een veroordeling gevraagd voor de mishandelingen.

Tot slot wordt de Alkmaarder vervolgd voor bedreiging. Hij zou in november 2009 hebben gedreigd Michelle of haar huis met haar erin in brand te steken.

De officier van justitie heeft bij de eis rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van verdachte, de tijd die is verstreken sinds januari 2010 en hetgeen de psychiater en de psycholoog over verdachte hebben gerapporteerd, ondanks dat er geen advies kon worden gegeven over de
toerekeningsvatbaarheid van verdachte. Verder heeft de officier van justitie meegewogen dat verdachte eerder is veroordeeld voor mishandelingen, bedreigingen en verkrachting van Michelle.

De rechtbank zal op 26 februari uitspraak doen.

Deel dit op

*