Mantelzorgcompliment vervalt, gemeente zoekt nieuwe vorm van waarder..


11-02-2015 Per 1 januari 2015 vervalt het mantelzorgcompliment vanuit de Rijksoverheid. De gemeente is vanaf 2015 verantwoordelijk voor de jaarlijkse blijk van waardering voor mantelzorgers.
Mantelzorg

Wat is het mantelzorgcompliment

Het mantelzorgcompliment is een vergoeding voor mantelzorgers als blijk van waardering voor de zorg die zij verlenen. De persoon die wordt verzorgd kon tot vorig jaar zijn of haar mantelzorger voordragen voor een mantelzorgcompliment. Alleen mantelzorgers die hulp bieden aan personen met een
AWBZ-indicatie kwam in aanmerking. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) regelde het mantelzorgcompliment in de vorm van een geldbedrag.

Wat gaat de gemeente nu doen?

Gemeenten worden verantwoordelijk voor het waarderen van mantelzorgers die inwoners in hun gemeenten ondersteunen. Dit is zo bepaald in de verordening van de nieuwe Wet maatschappelijk ondersteuning. Deze waardering kan een geldbedrag zijn, zoals dat bij het mantelzorgcompliment het geval was.
Het kan ook bestaan uit een andere waardering, bijvoorbeeld het ondersteunen van activiteiten voor mantelzorgers. Of meer doen aan de preventie van overbelasting van mantelzorgers. De gemeente zal dit jaar beslissen op welke manier er een nieuwe vorm van waardering komt. Zodra er meer
duidelijk is, zal dit bekend gemaakt worden.
11-02-2015
Thema Nieuws, Drechternieuws