Call ERA-Net Plus Smart Grids geopend


12 februari 2015

De eerste call van het ERA-Net Plus Smart Grids is geopend. In deze call is MEUR 2,7 beschikbaar voor het aanstellen van Nederlandse onderzoekers in transnationale projecten. De Nederlandse deelname wordt gefinancierd door NWO en het TKI Switch2SmartGrids. Deze call is interessant voor
onderzoekers op het gebied van Smart Grids uit zowel de betawetenschappen als de sociale wetenschappen.

Voor wie

Onderzoekers van Nederlandse kennisinstellingen (universiteiten, TO2-instellingen en HBO's) kunnen samen met kennisinstellingen uit minstens een ander deelnemend land/regio projecten indienen op het gebied van Smart Grids. Elk consortium bestaat uit partners uit minstens twee aan het ERA-Net
deelnemende landen/regio's. Het Nederlandse deel van een consortium bevat minstens een NWO-erkende universiteit/instelling.

Wat aanvragen

Financiering kan aangevraagd worden voor het aanstellen van onderzoekers bij kennisinstellingen (universiteiten en instituten zoals het CWI), TO2-instellingen en HBO's. Het Nederlandse deel van een internationaal consortium kan maximaal 1 MEUR aanvragen. Naast postdoctorale onderzoekers (2
jaar of 3 jaar) kan men ook promovendi aanvragen (4 jaar). Promovendi worden echter alleen voor 38 maanden gefinancierd omdat dit de maximale duur van ERA-Net projecten is.

Merk op dat elk deelnemend land of regio eigen voorwaarden kan stellen aan deelnemers. De mogelijke onderwerpen, financiele mogelijkheden, projectomvang et cetera kunnen dus verschillen.

Onderwerpen en projecten

De ambitie van de call is om Smart Grid technologie dichterbij implementatie te brengen, o.a. door opschaling, validatie, en replicatie. Projectvoorstellen dienen hierop aan te sluiten. Aanvragen kunnen worden gedaan voor onderzoek op de drie "innovatielagen": stakeholder/adoption, market
place en technology. Projecten die meerdere lagen beslaan worden geprefereerd. Projecten met een duidelijke verbinding met demonstratieprojecten worden eveneens geprefereerd.

Nederlandse consortia kunnen alleen indienen op een of meerdere van de onderwerpen genoemd in de Nederlandse voorwaarden in de call (o.a. demand side management en forecasting techniques). Deze onderwerpen sluiten aan op de speerpunten van het TKI Switch2SmartGrids.

Matchmaking

Het ERA-Net heeft een website opgezet om het vinden van buitenlandse partners te ondersteunen. Tevens worden er matchmaking bijeenkomsten georganiseerd (zie ook de website van het ERA-Net). Partijen met interesse in matchmaking worden verzocht contact op te nemen met NWO.

Tijdijn

ERA-Net Launch event 12-13 maart, Wenen
Deadline verplichte project outline 8 april, 14.00 CET
Deadline full proposal 2 juni 2015, 14.00 CET
Start projecten 1 februari - 1 april 2016

Meer informatie

Meer informatie over de Call is te vinden op de website http://www.eranet-smartgridsplus.eu/research-calls/

Meer informatie over TKI Switch2SmartGrids

Contact en toetsing projectidee

Partijen met een projectidee worden dringend verzocht contact op te nemen met dr. Mark van Assem (m.vanassem@nwo.nl, 070-3440915).

Bron: NWO