Tijdelijke opvanglocatie asielzoekers op bedrijventerrein Heemserpoort


12 februari 2015

Het college van B&W wil in principe medewerking verlenen aan het verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om in de gemeente Hardenberg maximaal 1.000 asielzoekers gedurende een periode van vijf jaar op te vangen in een tijdelijke opvanglocatie.

Hiervoor is het plangebied Heemserpoort aan de Jachthuisweg in Hardenberg in beeld. Het college stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met een nadere uitwerking van het plan voor deze locatie door het COA.

Vanwege de grote toestroom van asielzoekers naar Nederland, is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers naarstig op zoek naar tijdelijke opvanglocaties. Het COA heeft hiervoor ook de gemeente Hardenberg benaderd.

Spoedverzoek
Omdat bestaande gebouwen voor de opvang van asielzoekers in de gemeente Hardenberg niet direct voorhanden zijn, vraagt het COA de gemeente Hardenberg in een spoedverzoek om een geschikt terrein waar een tijdelijke opvanglocatie met semi-permanente units voor de huisvesting gerealiseerd kan
worden. Het verzoek van het COA richt zich op de tijdelijke opvang van maximaal 1.000 asielzoekers gedurende een periode van vijf jaar.

Wethouder Rene de Vent: "Mensen in nood die vanwege onderdrukking of oorlog hun thuisland ontvluchten en afhankelijk zijn van ondersteuning, kunnen op onze betrokkenheid rekenen. Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen en actief bijdragen aan een oplossing voor deze urgente situatie. Daarom
zijn wij bereid mee te werken aan het verzoek van het COA".

Plangebied Heemserpoort
Het COA vraagt in haar verzoek om een terrein dat aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo wordt gevraagd naar een terrein dat in de nabijheid van een grote kern ligt, gemeentelijk eigendom is en waar de opvanglocatie ruimtelijk goed in te passen is.

Het college van B&W heeft naar aanleiding van het verzoek van het COA met spoed in beeld gebracht welke terreinen beschikbaar zijn en aan de voorwaarden voldoen. Hieruit is gebleken dat het plangebied Heemserpoort aan de Jachthuisweg in Hardenberg gezien de voorwaarden het meest geschikt
lijkt.

Plan verder uitwerken
Het college stelt de gemeenteraad voor om ermee in te stemmen dat het COA het plan voor de vestiging van een tijdelijke opvanglocatie voor 1.000 asielzoekers in het plangebied Heemserpoort nader uitwerkt.

De omgeving van het gebied en betrokken instanties worden hierbij betrokken. De gemeenteraad behandelt dit voorstel in de orienterende ronde van dinsdag 17 februari 2015 en neemt in de vergadering van 3 maart een besluit.

Inloopbijeenkomst
Op maandagavond 16 februari 2015 tussen 19.30 en 21.00 uur vindt in het gemeentehuis van Hardenberg een inloopbijeenkomst plaats over het voorstel. Vertegenwoordigers van onder andere de gemeente Hardenberg en het COA zijn aanwezig om een toelichting te geven en vragen te beantwoorden.