Brigite van Haaften blogt over Brabantse Dorpen Derby


Brigite van Haaften blogt over Brabantse Dorpen Derby

12-02-2015

Kan het in uw dorp leuker, beter of leefbaarder worden en kunt u daar een handje bij helpen? Ja, dat kan zeker. De vierde editie van de Brabantse Dorpen Derby is van start gegaan, en deze keer hebben we als thema cultuur.

Brigite van Haaften en het team van de Brabantse Dorpen Derby 2015

Dat is een breed thema, en een project mag dus ook over van alles gaan. Tradities, carnaval, archeologie, literatuur: het maakt allemaal niet uit. Als het maar met cultuur te maken heeft, en als het de leefbaarheid maar verbetert.

Elke keer weer is het spannend als de inschrijftermijn voor een Dorpen Derby begint. Hoeveel mooie ideeen krijgen we binnen? Hoe veel teams gaan aan de slag om de leefbaarheid in hun dorp te verbeteren? Over een paar weken weten we hoe veel ideeen er leven in Brabant, en moeten we met de jury
negen finalisten gaan selecteren.

De Dorpen Derby is echt een mooie manier om mensen zelf te betrekken bij hun leefomgeving. Als je ruimte geeft aan de kracht van mensen, aan hun eigen ideeen, krijg je de mooiste resultaten. Brabanders weten zelf het beste wat goed is voor hun dorp, en van die kennis maken we graag gebruik.

De keuze voor cultuur als thema lag erg voor de hand. In eerdere edities werden al veel projecten ingediend die over cultuur gingen. Dat is ook niet raar, want cultuur gaat - net als de Derby - over passie, emotie en samen beleven. Het is een bindmiddel bij uitstek, versterkt onze identiteit
en geeft de samenleving kleur. Cultuur helpt ons om de samenleving met een andere bril te bekijken. Het thema cultuur sluit daarom goed aan bij de uitgangspunten van de Derby.

Ambassadeurs
Uit de voorgaande edities hebben we de mooiste contacten over gehouden. Allemaal mensen die zich inzetten voor de leefbaarheid van hun dorp, en die eigenlijk ambassadeurs zijn geworden. Piet Verhoeven uit Esbeek bijvoorbeeld, die met zijn team de eerste Derby won met de Dorpshuiskamer. Het
gemeenschapshuis in deze kleine kern dreigde verloren te gaan, maar daar staken de bewoners zelf een stokje voor: ze namen het heft in eigen handen!

En Wilbertoord, dat met een heel eenvoudig idee de tweede editie won: een evenementenwagen. Aan de ene kant een koek en zopie, aan de andere kant toiletten. De wagen kan overal ingezet worden. In de winter na de finale ging ik er op bezoek. Het centrale plein in Wilbertoord was een ijsbaan
geworden, en de evenementenwagen verkocht erwtensoep, warme chocolademelk en heel veel zakjes chips aan alle schaatsende kinderen. Moniek Bens zagen we vorig jaar terug als jurylid in de derde editie.

Grande finale
En deze zomer won Vierlingsbeek de sport-Dorpen Derby, met de Symphonica in Sporto. Wat een feest, in het hart van Oisterwijk. Komende zomer houden zij hun eigen grande finale, waar ik voor uitgenodigd ben. En natuurlijk ga ik daar naartoe!

En weet u wat nu zo mooi is? Na de finale zijn ze er niet mee opgehouden. In al die dorpen die meededen (niet alleen bij de winnaars!) zijn mensen nog steeds bezig met leefbaarheid. In Wilbertoord hebben ze bijvoorbeeld van hun prijs een eigen Dorpen Derby gefinancierd. En zo zijn er nog meer
voorbeelden. Ze hebben de smaak te pakken gekregen, in al die dorpen, en ze hebben ontdekt dat ze zelf heel veel kunnen. En dus doen ze dat ook. Dat is de echte kracht, en de echte winst van onze Brabantse Dorpen Derby. En daar ben ik heel blij mee!

Bent u nieuwsgierig geworden of heeft u een mooi project? Schrijf u dan in op www.brabant.nl/dorpenderby. Misschien zien we elkaar dan al snel!