UMC's online op Kwaliteitsvenster


12 februari 2015

De acht umc's in Nederland publiceren vandaag hun Kwaliteitsvenster.
De umc's volgen nadat de algemene ziekenhuizen vorig jaar hun Kwaliteitsvenster openbaar maakten. Het UMCG en andere ziekenhuizen geven hiermee hun patienten in een oogopslag betrouwbare informatie over de ziekenhuisbrede kwaliteit van zorg.

10 thema's

Sinds vorig voorjaar kunnen patienten in heel Nederland op dezelfde manier informatie over bijvoorbeeld risicovolle operaties, infecties, sterftecijfers en patientervaringen opvragen. Het Kwaliteitsvenster bestaat uit `10 online kaarten'. Als de patient bijvoorbeeld op de kaart `infecties'
klikt, verschijnt de prestatie van het ziekenhuis op het gebied van infectiepreventie. Nog belangrijker is dat de patient ook informatie krijgt over de betekenis van de kwaliteitsinformatie en de context ervan. Hoe scoort het ziekenhuis bijvoorbeeld ten opzichte van het landelijk gemiddelde of
ten opzichte van vorig jaar? En hoe verklaart een ziekenhuis bijvoorbeeld een minder goed resultaat en wat doet het er eventueel aan om het resultaat te verbeteren?

Toekomst

Er zijn plannen om in de toekomst kwaliteitsinformatie per aandoening of specialisme te ontwikkelen, met een focus op uitkomstindicatoren. Daarmee krijgt de patient meer inzicht in de kwaliteit van zorg die voor zijn aandoening of ziekte nodig is.

Gerelateerde informatie

* Website NVZ kwaliteitsvenster