Onderzoek naar Demmink nog steeds gaande


12 februari 2015 - Landelijk Parket

Het strafrechtelijk onderzoek in Nederland naar de betrokkenheid van voormalig ambtenaar mr. J. Demmink bij verkrachting halverwege de jaren negentig van twee - destijds - minderjarige jongens in Turkije is nog steeds gaande.

Het Openbaar Ministerie (OM) begon in februari 2014 een strafrechtelijk onderzoek naar aanleiding van de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem. Aan Turkije zijn meerder rechtshulpverzoeken gedaan, waaronder het horen van de door het Hof genoemde getuigen. Op deze rechtshulpverzoeken is nog niet
positief gereageerd.

Op verzoek van het OM heeft ook de rechter-commissaris bij de rechtbank Den Haag vorig jaar een onderzoek geopend. De rechter-commissaris is vorig jaar zelf al wel naar Turkije geweest om de rechtshulpverzoeken toe te lichten.

Vanuit het OM zal een uiterste inspanning worden gedaan om zoveel mogelijk uitvoering te geven aan de beschikking van het Hof. Het onderzoek bevindt zich niet op dood spoor.

Tegelijkertijd met het strafrechtelijk onderzoek vindt een orienterend feitenonderzoek plaats, waarbij alle signalen van seksueel misbruik door Demmink worden onderzocht.

Deel dit op

*