Jewels – kroonjuweel van George Balanchine terug bij het Nationale Ballet

Amsterdam, 20 januari 2015

P e r s b e r i c h T

Jewels – kroonjuweel van George Balanchine terug bij het Nationale Ballet

* Fonkelend balletdrieluik van meesterchoregraaf George Balanchine

* tien voorstellingen in Amsterdam, Den Haag en Utrecht

* 12 tot en met 26 februari 2015

Jewels is het fonkelend balletdrieluik van de grote de Russisch-Amerikaanse meesterchoreograaf George Balanchine (1904-1983). In het levenslustige Jewels combineert Balanchine vrouwelijke glamour met de glamour van juwelen. Het ballet is een ode aan de fraaiste edelstenen, maar ook aan de Franse, Amerikaanse en Russische balletstijl. Elegant, dynamisch en vol grandeur. Jewels, het drieluik bestaande uit de balletten Emeralds, Rubies en Diamonds, werd in 2006 voor het eerst integraal uitgevoerd door Het Nationale Ballet. Nu keert het ballet terug bij het gezelschap en is van 12 tot en met 26 februari 2015 te zien in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam, het Lucent Danstheater in Den Haag en Stadsschouwburg Utrecht.

Juwelen als inspiratie

Begin jaren zestig voerde de dagelijkse wandeling van George Balanchine langs de chique Fifth Avenue in New York. Daar trokken de vitrines van juwelier Van Cleef & Arpels zijn aandacht. Balanchine was naar eigen zeggen gehypnotiseerd door de schoonheid van “één etalage met diamanten, één met smaragden en één met robijnen”, waarbij “in het midden van elke groep een prachtig diadeem was uitgestald, net als aan het hof van de tsaar”. Het idee voor een driedelig juwelenballet was geboren.

Veelzijdig drieluik

Jewels (1967) begint met Emeralds, waarmee Balanchine het beeld van het elegante en modieuze Frankrijk neerzet op de muziek van Gabriel Fauré. Een cultuur die Balanchine goed kende, want als twintigjarige was hij in Parijs al choreograaf en balletmeester van de legendarische Ballet Russes. Ook Rubies, is gekleurd door zijn ervaringen, maar dan op Amerikaans grondgebied. Het dynamische stuk roept de bloeiperiode van Broadway en de jazz in herinnering, ook dankzij het Capriccio for Piano and Orchestra van Stravinsky. Het majestueuze slotstuk Diamonds op muziek van Tsjaikovski is een ode aan de pracht en praal van het tsaristische hof en het daaraan verbonden Marijinski Theater.

Schitterende kostuums

In het decorontwerp van beeldend kunstenaar Toer van Schayk is door middel van een geraffineerd lijnenspel de facetvorm van geslepen edelstenen gesymboliseerd. De lange, romantische Emeralds-rokken, de gedurfde rode kostuums in Rubies en de sprookjesachtig klassieke tutu’s in Diamonds zijn gemaakt naar de authentieke ontwerpen van Barbara Karinska. Van haar kostuums was de New Yorkse juwelier Arpels diep onder de indruk.

George Balanchine

George Balanchine (1904-1983) werd als danser gevormd in Sint-Petersburg. Na een knieblessure legde hij zich toe op de choreografie. Op jonge leeftijd trad hij aan bij het Parijse Ballets Russes, als choreograaf en balletmeester. Na de overstap naar de Verenigde Staten verwierf hij wereldfaam, als aanvoerder van het door hem opgerichte New York City Ballet. De choreograaf stond bekend om zijn muzikaliteit en zijn intensieve samenwerking met vooraanstaande componisten zoals Stravinsky. Ballerina’s waren zijn muzen. Balanchine trouwde vier maal, steeds met een ballerina.

Jewels
choreografie: George Balanchine
muziek Emeralds
Gabriel Fauré - delen uit Pelléas et Mélisande en Shylock
muziek Rubies
Igor Stravinsky – Capriccio voor piano en orkest
muziek Diamonds
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski - Symfonie nr. 3 opus 39
kostuumontwerp: Barbara Karinska
decorontwerp: Toer van Schayk
lichtontwerp: Bert Dalhuysen
muzikale begeleiding Het Balletorkest onder leiding van Andrea Quinn

Voorstellingen in Nationale Opera & Ballet

do. 12, vr. 13, za. 14, zo. 15*, vr. 20, za. 21, zo. 22* en do. 26 februari 2015 aanvang 20.15 uur. * aanvang 14.00 uur

Landelijke tournee

do. 19 feb. Lucent Danstheater, Den Haag 20.15 uur

wo. 25 feb. Stadsschouwburg, Utrecht 20.00 uur

Informatie over de kaartverkoop en toegangsprijzen voor de tourneevoorstellingen zijn te verkrijgen bij de betreffende theaters.

Toegangsprijzen Nationale Opera & Ballet:

Vanaf € 15,- tot € 53,-

Kortingen gelden voor stadspashouders, CJP en t/m 16 jaar last minute studenten: € 15,-

Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Kassabespreekbureau van Nationale Opera & Ballet Amsterdam (020) 625 54 55.

Online kaarten bestellen via de website www.operaballet.nl

Extra activiteiten

* Inleiding: Gratis toegankelijke educatieve inleidingen voor kaarthouders drie kwartier voor aanvang.

Foto: Jewels door Petrovsky & Ramone

Dansers: Jurgita Dronina, Igone de Jongh, Maia Makhateli