Oproep: geef uw mening over eenvoudiger GLB

LTO Nederland doet met LTO Noord, ZLTO en LLTB een oproep aan boeren en tuinders om op korte termijn te komen met ideeen en vragen over een eenvoudiger opzet van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB), inclusief de vergroening ervan.

EU-Landbouwcommissaris Phil Hogan heeft zich als doel gesteld om in de loop van dit jaar met voorstellen te komen om het GLB minder ingewikkeld te maken. Deze discussie gaat over het hele GLB, en derhalve ook over de vergroening van dat beleid, de afbouw en opbouw van toeslagrechten en het plattelandsbeleid.

`Versimpeling'

Op donderdag 12 februari a.s. wordt door het ministerie van EZ een seminar gehouden over een `versimpeling' van het GLB. De vergroening is daar een onderdeel van. LTO Nederland neemt deel aan deze conferentie. Het ministerie is door de Europese Commissie gevraagd om suggesties, vragen en kritische noten voor 19 februari a.s. aan te leveren in Brussel.

Via LTO Nederland zullen alle vragen en opmerkingen worden gebundeld en tijdig bij EZ worden neergelegd. Tot die tijd pleit LTO in ieder geval op coulance bij de controles in 2015. Mocht u dus vragen of opmerkingen hebben over een simpeler opzet van het GLB en ook de vergroening van dat beleid, dan wordt verzocht om deze voor 15 februari a.s. doorgeven via dit formulier.

Vergroening

De Europese vergroening en de nationale invulling ervan blijkt weerbarstig in de praktijk. LTO Nederland heeft onlangs een waslijst met vragen bij EZ neergelegd, die was opgesteld naar aanleiding van op- en aanmerkingen en vragen, die op de sectoravonden van de vakgroep LTO Akkerbouw naar voren waren gekomen.

29 januari 2015

BRON: Koert Verkerk