Tien organisaties bij elkaar over uitdagingen in noodhulp

Nederlandse Humanitaire Top op 12 februari in Den Haag
Efficienter noodhulp bieden na rampen en conflicten. Dat is de belangrijkste doelstelling van de eerste Nederlandse Humanitaire Top die hulporganisaties op donderdag 12 februari organiseren in het Humanity House in Den Haag. Aan het eind van de dag komen de organisaties met een gezamenlijke verklaring en aanbevelingen voor de World Humanitarian Summit die in mei 2016 wordt gehouden in Istanbul, Turkije.

Nieuwe ontwikkelingen

Bijzonder hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw Thea Hilhorst is een van de initiatiefnemers van de Top: "Ik vind het heel positief dat de sector deze dag organiseert en daarbij kritisch naar zichzelf durft te kijken. De UN geeft aan dat het nog niet eerder is voorgekomen dat er vier zulke zware crises tegelijk waren, waardoor miljoenen mensen worden getroffen. Denk aan Syrie, CAR, Noord-Irak en Zuid Soedan. Hoe kunnen we deze mensen helpen? Daarnaast zie je nieuwe ontwikkelingen, die vragen om nieuwe vormen van hulp. Zo zoeken steeds meer vluchtelingen geen vluchtelingenkampen meer op, maar vinden onderdak in steden. "

Minister Ploumen

Minster Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, geeft haar visie op noodhulp, tijdens de speech die zij vanaf 12 uur houdt: "Nog nooit zijn sinds de Tweede Wereldoorlog zoveel mensen bedreigd door gewelddadige conflicten of andere rampen als nu het geval is. Voor hen is noodhulp essentieel om te overleven. Die toename betekent ook een grote uitdaging om noodhulp te moderniseren. Zodat miljoenen mensen sneller en efficienter geholpen kunnen worden. Dat kan door nieuwe vindingen te doen en haast te maken met het invoeren van nieuwe vormen van samenwerking en werkmethoden, zoals het gebruik van vouchers en mobiel bankieren in plaats van het uitdelen van voedselpakketten."

Tijdens de dag zijn er verschillende themadiscussies; onder meer over lokale en internationale capaciteit en innovaties in de hulp. De dag wordt om 17 uur afgesloten met de overhandiging van de gezamenlijke verklaring en aanbeveling. Daarna volgt tot een debat met Prof. Taithe, journalist Maite Vermeulen, Pim Kraan (directeur Save the Children), Farah Karimi (directeur Oxfam Novib).

De betrokken hulporganisaties zijn: Care, Cordaid, HealthNetTPO, ICCO en Kerk in Actie, het Rode Kruis, Oxfam-Novib ,Stichting Vluchteling, Save the Children, War Child en ZOA. Andere initiatiefnemers van deze dag zijn de Universiteit Groningen, het NCDO en het Humanity House.