WorldVision: Door samenwerking kunnen we ondervoeding bestrijden


Voedselzekerheid voor 9 miljard mensen?

AMERSFOORT, 20150210 -- Op 12 februari komen in het Hilton Hotel te Amsterdam deskundigen van over de hele wereld bij elkaar tijdens het “Feeding the World” congres. Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Arjen Joosse van ontwikkelingsorganisatie World Vision hebben tijdens het congres zitting in een internationaal panel, waarin zij discussiëren over de vraag hoe we honger en ondervoeding effectief kunnen bestrijden.

Dit jaar lopen de 8 VN-Millenniumdoelen, gericht op bestrijding van armoede en ziektes, af. Deze hebben sinds 2000 de internationale ontwikkelingsagenda bepaald. Momenteel wordt er druk onderhandeld over de post-2015 ontwikkelingsagenda, die leiden tot de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen. De stelling van Arjen Joosse is dat de prioriteit in de post-2015 agenda voor samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties een zeer belangrijke stap voorwaarts is, maar dat deze ook daadwerkelijk moet worden omgezet in actie om wereldwijde problemen zoals ondervoeding op te lossen. Ervaring is dat het vaak ontbreekt aan leiderschap, vertrouwen tussen sectoren, en focus op het gezamenlijke doel, namelijk het oplossen van het probleem. “Alleen door het bundelen van expertise, kennis en middelen kunnen de oorzaken van honger, ondervoeding en armoede effectief aangepakt worden”.

Voedselzekerheid voor 9 miljard mensen
In 2000, het millenniumjaar, hebben de Verenigde Naties een Verklaring gepubliceerd met daarin acht concrete doelstellingen om armoede en ongelijkheid aan te pakken. Een van doelstellingen was het halveren van honger en armoede in de wereld. 2015 is het jaar van de waarheid: hebben we de doelstelling gehaald? Nee! Helaas zijn de problemen van honger en armoede zijn nog steeds wijdverspreid. In 2050 zal de wereldbevolking naar schatting 9 miljard hoofden tellen, terwijl het aantal hectare landbouwgrond structureel afneemt en wereldwijde onrust de productie en distributie van voedsel terugschroeft. Tijdens het congres “Feeding the World 2015” zullen deskundige uit de hele wereld dit complexe onderwerp bespreken en op zoek gaan naar oplossingen.

Nederland loopt voorop.
Niet alleen overheden en ontwikkelingsorganisaties spelen een belangrijke rol bij het realiseren van de VN Post-2015 Ontwikkelingsagenda. Ook het bedrijfsleven kan een belangrijke bijdrage leveren. Afgelopen najaar hebben 60 Nederlandse bedrijven en maatschappelijke organisaties - waaronder World Vision, DSM, Philips, Unilever, AkzoNobel en ABN AMRO - in het bijzijn van minister Ploumen een gezamenlijke verklaring getekend waarmee ze zich committeren aan meer samenwerking en inzet voor het behalen van de nieuwe ontwikkelingsdoelen. “Nederland loopt hiermee wereldwijd voorop. Het bundelen van expertise, kennis en middelen door samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties is dé manier om honger en ondervoeding te bestrijden. “In de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelen is gelukkig aandacht voor partnerships tussen overheid, bedrijfsleven, en maatschappelijke organisaties. Maar willen we deze keer wel onze doelen bereiken, dan moet er meer aandacht komen voor het verantwoordelijk houden van overheden en andere partijen voor actie op deze doelen`, aldus Arjen Joosse (Senior Adviseur Strategie, Innovatie & Samenwerking).

Samenwerken kan leiden tot een doorbraak bij de bestrijding van honger en ondervoeding
Een goed voorbeeld van samenwerking tussen het bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld, is de samenwerking tussen World Vision en DSM, die expertise, kennis en middelen bundelen om de wereldwijde ondervoeding van meer dan 150 miljoen kwetsbare kinderen terug te dringen. DSM maakt de verrijking van voedsel mogelijk met essentiële nutriënten en dankzij de lokale contacten van World Vision en jarenlange relatie met boeren en dorpsbewoners kan daarbij rekening gehouden worden met de lokale situatie. “Deze samenwerking is een grote doorbraak in het bestrijden van structurele honger. Voor het uitbannen van honger is dergelijke samenwerking tussen overheden, bedrijfsleven en ontwikkelingsorganisaties een voorwaarde”, aldus Arjen Joosse van World Vision.

Bij dit bericht hoort deze foto.

//Ende bericht