Mona Keijzer: Zorgbestuurders, werk mee met je personeel

Op 10 februari 2015 ontving de Kamer eindelijk het lang beloofde plan van aanpak van staatssecretaris Van Rijn over verbetering van de kwaliteit van verpleeghuizen. Dat het daar soms slecht gesteld is met de kwaliteit van zorg wordt met enige regelmaat duidelijk in allerlei krantenberichten en tv-uitzendingen. En elke verhaal is aangrijpend, omdat het gaat over de zorg voor onze meest kwetsbare ouderen, die beter verdienen.

Dat er ook verpleeghuizen zijn waar wel op excellente en liefdevolle manier voor ouderen gezorgd wordt, is ook een feit. Nog niet zo lang geleden was ik op bezoek bij de Muzelaar in Alphen aan de Rijn. Twee zussen hebben daar de handschoen opgepakt om binnen bestaande financiele middelen zeer goed voor ouderen met dementie te zorgen. Tijdens het werkbezoek bleek mij, dat het ziekteverzuim daar ver onder de 1% is. Het concept wordt dus niet alleen gewaardeerd door de bewoners (er is een wachtlijst) maar ook door het personeel. De sleutel tot dit succes? De managers zijn meewerkende voorvrouwen. Hun bureau is dezelfde tafel als waar de bewoners koffie drinken. Elk besluit dat het "management" (de twee zussen dus) neemt aan die koffietafel, moeten ze zelf als meewerkend personeel ook uitvoeren. Dan laat je het wel uit je hoofd onwerkbare regels te bedenken.

Helaas ademt de brief van de staatssecretaris die we deze week kregen nou niet dat wat ouderenzorg in de Muzelaar zo'n succes maakt. Op korte termijn wil hij niet-functionerende zorgbestuurders aanpakken (terecht!) en vergelijkingssites maken. Maar van zorgbestuurders vraagt hij alleen dat ze op de werkvloer rondlopen. Ik zou zeggen: zorgbestuurder, werk mee met je personeel. Dan zie je, en voel je waar het misgaat!

Een van de belangrijkste analyses die wel in de brief staat, is dat het belang en de veiligheid van de client steeds meer in regels vervat zijn. En dat die regels niet aangesloten zijn bij wat voor clienten echt belangrijk is en daarop aan te passen zijn. Helaas werkt de staatssecretaris niet uit wat daaraan zou moeten veranderen.

De successen die gehaald zijn door verpleeghuizen die regelarm werkten, worden helaas niet in de hele sector ingevoerd. Het CDA had dat wel gevraagd en de Tweede Kamer heeft dat ondersteund. In plaats daarvan komt de staatssecretaris met een vierjarig vernieuwingsprogramma waar maximaal 200 locaties de ruimte krijgen om goede ouderenzorg vorm te geven. Er zijn er vele meer in Nederland.

De bedoelingen van deze staatssecretaris zijn goed; de uitvoering laat vooralsnog te wensen over.

Mona Keijzer