Rembrandts Claudius Civilis terug in Koninklijk Paleis

De nachtelijke samenzwering van Claudius Civilis was in zijn oorspronkelijke gedaante een van de meest uitzonderlijke werken van Rembrandt. De originele afmeting van circa 5,5 bij 5,5 meter maakt het verreweg zijn grootste schilderij, zelfs groter dan de Nachtwacht.

Rembrandt schilderde de Claudius Civilis in 1661-1662 voor het toen nieuwe Stadhuis van Amsterdam, het huidige Koninklijk Paleis. Een reconstructie van het gehele schilderij wordt ter gelegenheid van de Late Rembrandt tentoonstelling in het Rijksmuseum getoond in het Paleis.

Vandaag opent de Koning de tentoonstelling Late Rembrandt in het Rijksmuseum. Het Koninklijk Paleis Amsterdam viert dit mee. Rembrandt schilderde een van de werken uit deze tentoonstelling, de Samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis, namelijk speciaal voor het gebouw dat we nu kennen als het Koninklijk Paleis.

De komende weken is in het Paleis een projectie zien van het schilderij op de plek waar het ooit hing. In de Gallery Talk 'Rembrandt was here!' onthult een expert alles over het tragische verloop van Rembrandts grootste schilderij. Van het oorspronkelijke schilderij is slechts een uitsnede over. Die uitsnede heeft de afgelopen 150 jaar in Zweden gehangen, en is sinds enige tijd weer terug in Nederland, waar het nu dus deel uitmaakt van de tentoonstelling in het Rijksmuseum.

Gallery Talks Het Koninklijk Paleis Amsterdam introduceert Gallery Talks. Leer meer over de kunstschatten van het Paleis en word deel van de unieke geschiedenis van het gebouw. Een aspect van het magnifieke gebouw zal uitgelicht worden in speciale rondleidingen van een half uur geleid door een expert. De Gallery Talks zijn gratis (entreeticket Koninklijk Paleis nodig).

'Rembrandt was here!' is de allereerste serie van Gallery Talks en zal zaterdag 14 februari van start gaan. Loop mee met een van rondleiders en kom alles te weten over het tragische verloop van Rembrandts grootste schilderij.

Rembrandt was here!

12 februari t/m 17 mei 2015

zaterdag en zondag om 14.00 uur / Nederlands gesproken

zaterdag en zondag om 15.00 uur / Engels gesproken

www.paleisamsterdam.nl/claudiuscivilis