CDA wil nationaal commissaris verkeersveiligheid

Het aantal verkeersdoden en ernstig verkeersgewonden moet de komende jaren fors naar beneden. De aanstelling van een nationaal commissaris verkeersveiligheid moet hiervoor zorgen, vindt het CDA. De partij doet dit voorstel morgen in het Kameroverleg wegverkeer met minister Schultz van infrastructuur en milieu.

Recent kwamen diverse verkeersorganisaties met voorstellen om de veiligheid op de weg te vergroten. De ANWB en onderzoeksbureau SWOV luidden eerder al de noodklok en riepen minister Schultz op meer te doen om het aantal slachtoffers te verminderen. CDA Kamerlid Sander de Rouwe sluit zich hierbij aan: "We missen concrete acties van deze minister om het verkeer echt veiliger te maken. Met mooie ambities worden onze wegen er niet veiliger op, met concrete acties wel". Schultz wil dat het aantal ernstig gewonden in het verkeer in 2020 daalt tot onder de 10.600. Die doelstelling is volgens SWOV met 18.800 gewonden in 2013 niet realistisch.

Met het aanstellen van een nationaal commissaris wil het CDA bereiken dat er doorgepakt gaat worden. "Het probleem rond verkeersveiligheid is dat er heel veel overheden en maatschappelijke organisaties bij betrokken zijn, maar dat niemand doorpakt". De nationaal commissaris zou wat het CDA betreft rechtstreeks onder de minister moeten vallen. Sander de Rouwe: "Als overheidsbrede commissaris gaat hij of zij een concreet programma opstellen dat wordt uitgevoerd door alle overheden en maatschappelijke organisaties, gericht op het halen van de doelstellingen." De benoeming zou voor vier jaar moeten gelden.