Duitse kinderen in acute situatie sneller in ziekenhuis in Nederland

Unieke samenwerking tussen MST Enschede en zorgverleners omgeving Gronau
Vanaf januari 2015 kunnen kinderen uit Gronau en omgeving voor acute gevallen terecht in het Vrouw Kind Centrum van Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede.

MST heeft een nauwe samenwerking met het St. Antonius Hospital Gronau, de huisartsen en de huisartsenpost in Gronau. MST verwacht ongeveer 70 patientjes (0-18 jaar) met een acute zorgvraag per jaar.

Op 17 februari brengt een delegatie van het grensoverschrijdende samenwerkingsverband, bestaande uit de burgemeester van Gronau mevrouw Juergens, het Duitse ouderinitiatief 'Initiative Pro Kinderstation', de zorgverwijzers uit Gronau, de Bezirksregierung Muenster namens het ministerie van gezondheid Nordrhein-Westfalen, het EUREGIO-sekretariaat en het Bureau Acute Zorg Euregio (BAZE) een werkbezoek aan het Vrouw Kind Centrum van MST.

Zorg dichtbij huis Via deze samenwerking kan goede zorg dichtbij huis geboden worden. Dit is waar het 'Initiative Pro Kinderstation' zich de afgelopen jaren in Gronau voor heeft ingezet. Het dichtstbijzijnde Duitse ziekenhuis met een kinderafdeling ligt op 32 km afstand van Gronau. Voor veel ouders is deze reisafstand een probleem, zeker voor ouders die met het openbaar vervoer moeten reizen. Deze samenwerking maakt dat patientjes en hun naasten de helft van deze reisafstand hoeven af te leggen.

Samenwerking

Gebaseerd op voorbereidende werkzaamheden door de Bezirksregierung Muenster en in samenwerking met bovengenoemde partijen heeft BAZE in 2014 onderzocht hoe de samenwerking tussen MST en zorginstellingen uit Gronau het beste vormgegeven kan worden. [eerder heeft BAZE o.a. een succesvolle samenwerking op het gebied van traumazorg gerealiseerd]. Over verwijspatronen, de benodigde verwijsinformatie, en de vergoeding van de gemaakte kosten zijn afspraken gemaakt waardoor de belemmeringen voor het verwijzen van Duitse kinderen naar het Nederlandse ziekenhuis zijn weggenomen.

Resultaat

Door deze samenwerking is 24 uur per dag acute zorg voor kinderen dichtbij huis mogelijk. Een ziek kind wordt altijd eerst gezien in een zorginstelling in (omgeving) Gronau - indien het medisch noodzakelijk is en de ouders/begeleiders hiermee akkoord gaan wordt de patient voor behandeling op een kinderafdeling doorverwezen naar MST. Op deze manier kan goede zorg voor de patient, ondanks de landgrens, dichtbij huis geboden worden. "Das Land NRW freut sich sehr ueber die grenzueberschreitende Verbesserung der Versorgungssituation und gratuliert vor allem BAZE und allen weiteren Beteiligten zu diesem besonderen und mutmachenden Erfolg" aldus Dr. Bernhard Thuelig van de Bezirksregierung Muenster. Hiermee laat hij zien wat de betekenis van deze grensoverschrijdende samenwerking is voor patienten in Duitsland.