Vici-beurzen van NWO voor Leon de Windt en Joris Veltman

NWO maakte vandaag bekend dat 36 wetenschappers een Vici-beurs ontvangen van anderhalf miljoen euro. Daarmee kunnen zij de komende vijf jaar onderzoek doen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Leon de Windt (cardiologie) van UM/Maastricht UMC+ ontvangt voor zijn onderzoek een van deze prestigieuze beurzen. Joris Veltman (klinische genetica) van het Radboudumc en deels verbonden aan UM/Maastricht UMC+, ontvangt eveneens een Vici-beurs.

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Voor de ronde van 2014 dienden bij de vooraanmelding in totaal 216 wetenschappers een voorstel in. 132 aanvragers hebben een uitgebreide aanvraag ingediend. Daarvan zijn er nu 36 toegewezen, wat neerkomt op een toekenningspercentage van 17 procent.

Vici maakt onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carriere de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. De Vernieuwingsimpuls is bedoeld om wetenschappelijk talent te stimuleren. Het is een impuls voor de Vici-onderzoekers en creeert tegelijk ruimte voor een groot aantal jonge onderzoekers die in hun onderzoeksgroepen gaan werken.

Prof. dr. Leon de Windt is hoogleraar Moleculaire Cardiologie aan de UM/Maastricht UMC+. Zijn onderzoek richt zich op chronisch hartfalen, een sterk toenemende aandoening van de hartspier die leidt tot verlies van bloeddoorstroming in alle organen. Op basis van bevindingen in een vorm van hartfalen, gaat zijn onderzoeksteam eerst de oorzaak-gevolg relatie bepalen van moleculen die hartziekten veroorzaken en daartegen nieuwe klassen van medicijnen rationeel ontwerpen.

Prof. dr. Joris Veltman heeft een dubbelaanstelling bij Radboudumc en UM/Maastricht UMC+ (afdeling Klinische Genetica). Met de vici-beurs gaat hij onderzoek doen naar de rol van spontane mutaties bij het ontstaan van zowel verstandelijke handicap als mannelijke onvruchtbaarheid. Hierbij wordt het totale erfelijke materiaal van kinderen en hun ouders bekeken. Daarnaast onderzoekt zijn onderzoeksgroep of het aantal mutaties toeneemt in kinderen van oudere vaders en/of door kunstmatige bevruchting.