Nieuw zorgplan: nog veel vragen onbeantwoord

Het nieuwe zorgplan van minister Schippers is wat het CDA betreft een vergaarbak aan complexe maatregelen die de hele zorg raakt. Het CDA vindt het opvallend dat de minister ervoor kiest om veel maatregelen niet meer in de wet maar in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) te regelen. CDA woordvoerder Hanke Bruins Slot: "Het gaat hierbij om besluiten over de invloed van de verzekeraars, de transparantie van verzekeraars, de kwaliteit van aanbieders enzovoort. Dat betekent dat de Tweede Kamer geen zicht meer heeft op deze hele belangrijke onderwerpen. Het CDA vindt het erg discutabel dat de minister voor deze sluiproutes kiest." De minister heeft in het debat toegezegd dat alle maatregelen aan de Tweede Kamer en Eerste Kamer worden voorgelegd.

De minister heeft volgens Bruins Slot ook een oud plan uit de mottenballen gehaald: als er teveel geld in de zorg wordt uitgegeven, dan moeten zorgaanbieders zonder contract dit terugbetalen. Bruins Slot: "Uit onderzoek is gebleken dat dit voor nieuwe en kleine zorgaanbieders zeer grote risico's en enorme kortingen met zich brengt met faillissement tot gevolg. Vooral voor de Geestelijke Gezondheidszorg. Wat betekent dit voor identiteitsgebonden zorg zoals christelijke instellingen? Wat betekent dit voor de toegang van nieuwe innovatieve instellingen? Dit versterkt nog meer de macht van zorgverzekeraars. De vraag is namelijk niet of zorgverzekeraars onvoldoende macht hebben. De vraag is waarom zorgverzekeraars hun macht verkeerd gebruiken."

Het CDA vindt goede zorg voor chronisch zieken en gehandicapten van groot belang. De minister wil dat zorgverzekeraars deze groep verleiden door een korting op het eigen risico te geven. Bruins Slot: "Zorgverzekeraars stellen dat dit waarschijnlijk niet uitvoerbaar is. Het kan nu al en het gebeurt niet. Waarom denkt de minister dat het nu wel gaat gebeuren?" Ook is het de vraag of je niet via een achterdeur de vrije artsenkeuze beperkt.

Tijdens het debat werd duidelijk dat de minister voor de alternatieve zorgplannen nog draagvlak bij de zorgpartijen moet zoeken. Ook moeten alle 21 maatregelen nog verder worden uitgewerkt en zijn de financiele gevolgen van de plannen voor de overheidsfinancien en burger nog niet duidelijk.

Trefwoorden

* Zorgplan

* AMvB

* zorgaanbieders

* zorgverzekeraars

* Hanke Bruins Slot