CDA: Breng gaswinning uit voorzorg verder naar beneden

Het CDA wil dat het niveau van de gaswinning in Groningen wordt teruggebracht naar het laagste niveau dat vanuit leveringszekerheid haalbaar is. Dit niveau ligt rond de 30 miljard m3 per jaar. We moeten kijken naar wat we minimaal nodig hebben, in plaats van wat we maximaal kunnen winnen. De veiligheid van de Groningers moet daarbij voorop komen te staan. Het is tijd om het vertrouwen terug te winnen in Groningen. Daarvoor moet de gaswinning uit voorzorg verder naar beneden, de huizen versterkt, en de mensen zien dat er geinvesteerd wordt in hun toekomst.

Energiewoordvoerder Agnes Mulder: "Uit alle onderzoeken en de hoorzitting in de Tweede Kamer komt duidelijk naar voren dat er geen zekerheid is over de veiligheidsrisico's van gaswinning in Groningen. Dan moet je als overheid het voorzorgsprincipe toe passen. Ik roep mijn collega's van de VVD en de PvdA fractie op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Minister, zo is het genoeg. Want waarom kiest deze regering consequent voor een minimale aanpassing, terwijl de veiligheidsrisico's onvoldoende in beeld zijn?"

Het CDA vindt ook dat schrijnende gevallen direct en ruimhartig geholpen moeten worden. Mulder: "De inwoners van Groningen hebben te maken met de effecten van de gaswinning, bodemdaling en aardbevingsschade. Wij spreken met veel inwoners en wat zij vertellen dat raakt ons. Vooral de schadeafhandeling van complexe, schrijnende gevallen. Dit gaat echt niet goed. De NAM vertraagt als het te complex wordt en vervolgens communiceert de NAM daar slecht over."

Trefwoorden

* Gaswinning

* bodemdaling

* Agnes Mulder