Ruim 1,2 miljard euro voor natuur, verduurzaming en innovatie in agrarische sector

De provincies en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) investeren samen met de Europese Commissie ruim 1,2 miljard euro in verdere verduurzaming en innovatie van de agrarische sector en in verbetering van de biodiversiteit. Vandaag heeft de Europese Commissie het derde PlattelandsOntwikkelingsprogramma 2014-2020 goedgekeurd.

Staatssecretaris Dijksma: "In ons nieuwe programma staat de agrarische ondernemer centraal. We investeren onder meer in een verzekering voor ondernemers om tegenvallers door extreem weer te op te vangen. Ook steken we geld in een nieuwe regeling die de risico's voor ondernemers beperkt wanneer zij met innovaties en verduurzaming aan de slag gaan".

IPO-Portefeuillehouder Hester Maij (Overijssel) benadrukt ook het centraal stellen van de agrarische ondernemer in het nieuwe POP . "De innovatieve, enthousiaste agrarische ondernemer is de drijvende kracht achter de ontwikkeling van ons platteland, zeker ook voor de toekomst van deze belangrijke sector. Het nieuwe POP biedt ons dubbele kansen. We kunnen onze ondernemers een duwtje in de rug geven en we versterken onze economie door de Europese samenwerking". De provincies gaan met het PlattelandsOntwikkelingsprogramma vooral aandacht geven aan agrarisch natuurbeheer, jonge boeren en verdere innovatie van de agrarische sector. In samenwerking met de waterschappen gaat ook ingezet worden op verdere verbetering van de waterkwaliteit.