Wijziging regelgeving code 95

Per 1 juni 2015 verdwijnt de regelgeving die beroepschauffeurs geboren voor 1 juli 1955 vrijstelt van het bezitten van een basiskwalificatie en het volgen van nascholing. Deze wijziging is noodzakelijk omdat deze vrijstelling strijdig is gebleken met de Europese richtlijn vakbekwaamheid.

Tot 1 juni 2015 bestaat er voor deze groep chauffeurs nog wel de mogelijkheid om zonder nascholing de code 95 op het rijbewijs te krijgen, voor zover dat nog niet is gebeurd. Dit kan door het rijbewijs (eerder) te verlengen of om te wisselen. Voor het verlengen is een medische keuring en een

Verklaring van geschiktheid van het CBR nodig.

Chauffeurs die kiezen voor verlengen krijgen het advies om voor 1 maart 2015 een Eigen Verklaring in te dienen bij het CBR. In dat geval wordt de garantie gegeven dat zij de code 95 voor 5 jaar op het rijbewijs krijgen, ook als zij pas na 1 juni 2015 de verklaring van geschiktheid ontvangen.

Daarnaast worden chauffeurs van voor 1 juli 1955, die in het verleden de nascholing vrijwillig hebben gedaan, in de gelegenheid gesteld deze gratis bij het CBR te laten registreren. De chauffeur kan dan aanspraak maken op een code 95 die vijf jaar geldig is.

Voor nadere informatie wordt verwezen naar de site van CBR/CCV en naar de klantenservice van CBR Wijziging regelgeving code 95.

Voor nadere informatie wordt verwezen naar de berichtgeving op website van het CBR.