Minimabeleid 2015


De gemeenteraad van de gemeente Eersel heeft onlangs de Kadernota Minimabeleid 2015 vastgesteld. Ten opzichte van het eerder vastgestelde minimabeleid zijn er een aantal wijzigingen. Met de inwerkingtreding van het nieuwe minimabeleid vervallen de eerder vastgestelde minimaregelingen.

Individuele inkomenstoeslag

De individuele inkomenstoeslag is in plaats gekomen van de langdurigheidstoeslag. De individuele inkomenstoeslag is bedoeld voor personen die langdurig een laag inkomen hebben en die geen uitzicht hebben op inkomensverbetering. Met langdurig wordt een periode van minimaal 36 maanden bedoeld.
De gemeenteraad van de gemeente Eersel heeft de inkomensgrens voor de individuele inkomenstoeslag vastgesteld op 105% van de bijstandsnorm.

De individuele inkomenstoeslag bedraagt per kalenderjaar:

* EUR 375,- voor een alleenstaande;
* EUR 500,- voor een alleenstaande ouder;
* EUR 550,- voor gehuwden.

De Schoolkostenregeling en de Participatieregeling

Het was al mogelijk om een tegemoetkoming te krijgen in de schoolkosten en kosten van deelname aan sociaal-culturele activiteiten. Deze regeling is vanaf 1 januari 2015 gesplitst in twee regelingen, te weten de Schoolkostenregeling en de Participatieregeling.

De Schoolkostenregeling en de Participatieregeling zijn regelingen die bestemd zijn voor ouders met schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar en die een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm en een vermogen onder de vermogensgrens hebben. De schoolgaande kinderen moeten
volledig dagonderwijs volgen.

Onder de Schoolkostenregeling vallen onder andere de kosten van schoolreisjes, een boekentas en gymnastiekkleding. De tegemoetkoming van de schoolkostenregeling bedraagt maximaal EUR 200,- per jaar per kind.

De Participatieregeling is een regeling in de tegemoetkoming van kosten die buiten de schoolkostenregeling vallen, zoals kosten voor sportverenigingen, zwemles en muziekles. De tegemoetkoming bedraagt maximaal EUR 350,- per jaar per kind.

Computerregeling

In de aanschafkosten van een computer en computeraccessoires kan per gezin een keer in de vijf jaar een tegemoetkoming worden verstrekt van maximaal EUR 600,-. Dit geldt alleen voor gezinnen waarin:

* de ouders een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm en een vermogen onder de vermogensgrens hebben;
* tenminste een kind dagonderwijs volgt in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar.

Collectieve ziektekostenverzekering (CZM)

Gemeente Eersel biedt haar minima een Collectieve Ziektekostenverzekering. Minima betalen zelf de volledige premie van zowel de basis- als de aanvullende verzekering aan de ziektekostenverzekeraar. De premie voor de aanvullende verzekering wordt in de vorm van bijzondere bijstand vergoed. De
inkomensgrens voor deelname aan de CZM is verhoogd van 110% naar 120% van de bijstandsnorm.

Regeling medische meerkosten

Met ingang van 1 januari 2015 zijn de landelijke regelingen Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten Wtcg), de Compensatieregeling Eigen Risico (CER) en de gemeentelijke regeling chronisch zieken, gehandicapten en ouderen komen te vervallen. Ter compensatie van deze regelingen is
de Regeling medische meerkosten in werking getreden.

De meerkosten die mensen als gevolg van een chronische ziekte en/of beperking hebben, kunnen sterk in aard en omvang varieren. Er kan sprake zijn van directe meerkosten, zoals kosten of eigen bijdragen voor medische hulp, verzorging en hulpmiddelen. Daarnaast kunnen er zogenaamde verborgen
meerkosten zijn. Dit zijn noodzakelijke kosten, zoals stookkosten, waskosten of kosten door kledingslijtage die hoger zijn als gevolg van een chronische ziekte of beperking.

De Regeling medische meerkosten is een regeling binnen de bijzondere bijstand. Hierbij wordt een vergoeding verstrekt voor aannemelijke kosten. Hiermee is het een aanvulling op de CZM. Er zijn acht kostensoorten waar meerkosten kunnen gelden in verband met een chronische ziekte of beperking:

* Dieetkosten
* Kledingslijtage
* Wettelijke eigen bijdragen
* Energiekosten
* Telecommunicatie
* Maaltijdvergoeding
* Waskosten
* Pedicure/manicure

Bij een aanvraag kan een medisch advies worden gevraagd om de aannemelijkheid van meerkosten vast te stellen. Iemand die in aanmerking komt voor de Regeling medische meerkosten kan een beroep doen op maximaal vijf kostensoorten. Per kostensoort wordt een bedrag van EUR 20,- per maand
uitgekeerd. Ook voor de Regeling medische meerkosten zijn de criteria voor bijzondere bijstand van toepassing.

Bijzondere bijstand voor extra kosten

In artikel 35 lid 1 van de Participatiewet is bepaald dat bijzondere bijstand kan worden verleend als iemand niet de middelen heeft om in bijzondere omstandigheden de noodzakelijke kosten van het bestaan te kunnen voldoen en deze volgens het college van B&W niet kunnen worden voldaan uit het
inkomen en vermogen.

Ingangsdatum

De Kadernota Minimabeleid 2015 is in werking getreden op 1 januari 2015.

ISD de Kempen voert het minimabeleid uit voor de gemeente Eersel. Als u nog vragen heeft over het minimabeleid kunt u informeren op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur bij ISD de Kempen, telefoon 0497-361730 of 0800-5530123 (gratis).

* Kadernota Minimabeleid 2015