Nieuwe onderzoeken Handhaving en Gedrag


27 november presenteerden tien onderzoekers hun onderzoeksvoorstellen op het congres De Aansluiting in Amersfoort. Het samenwerkingsprogramma Handhaving en Gedrag heeft opdracht gegeven om drie daarvan te realiseren.

Het gaat om de onderzoeken: 'Horen, zien en spreken' (Judith van Erp, Erasmus Universiteit Rotterdam), 'Liever een standbeeld dan een schavot?' (Michael Vliek, Universiteit van Amsterdam) en 'Boerenbedrog? Zicht op domeingebonden regelovertreding' (Fiore Geelhoed, Vrije Universiteit
Amsterdam).

Drie onderzoeken

Tijdens het congres konden de deelnemers aangeven welke drie onderzoeken zij graag uitgevoerd zouden zien. De werkgroep Handhaving en Gedrag nam de uiteindelijke beslissing. De deelnemers en de werkgroep waren unaniem in hun top-3:

* 'Horen, zien en spreken', doet onderzoek naar meldgedrag door externe omstanders. Hoe mensen te prikkelen om overtredingen te melden?
* De resultaten van het onderzoek 'Liever een standbeeld dan een schavot?' kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een beter begrip van de werking en de effectiviteit van shaming en praising technieken.
* In het onderzoek 'Boerenbedrog? Zicht op domeingebonden regelovertreding' staan de vragen centraal welke factoren en motieven ertoe bijdragen dat bedrijven regels in verschillende domeinen naleven.

Publicatie onderzoeken

Na afronding worden de onderzoeken gepubliceerd in de wetenschappelijke reeks die het samenwerkingsprogramma Handhaving en Gedrag uitbrengt.

In deze reeks is begin dit jaar het onderzoek 'Within control' van Hans de Bruijn, Mark de Bruijne, Bauke Steenhuisen en Haiko van der Voort uitgekomen. Hierin is gekeken naar de organisatie van risico-inschattingen bij verschillende domeinen. Daarbij is ook onderzocht wat het effect is van
risicobenadering op de kwaliteit van risico-inschattingen.

Dit voorjaar verschijnt in deze reeks tevens een uitgave van Peter Mascini, Jelle Jaspers en Judith van Erp over de rol van motieven en identificatie bij de omgang met onbestrafte overtredingen van de belastingwetgeving binnen de teeltsector.

Samenwerkingsprogramma

Het samenwerkingsprogramma Handhaving en Gedrag richt zich op de ontwikkeling en verspreiding van gedragswetenschappelijke kennis over naleving en handhaving van regelgeving. Het programma is een samenwerkingsverband tussen: De Belastingdienst, De Inspectie Leefomgeving en Transport, De
Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit, De Inspectie voor de Gezondheidszorg, De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, De Nederlandsche Bank en het CCV.

Links

* Kijk voor meer informatie in het CCV-webdossier Handhaving en Gedrag