18 maart naar de stembus


Actueel

Op 18 maart 2015 vinden er provinciale verkiezingen plaats, waarbij de leden van provinciale staten worden gekozen. Op dezelfde dag vinden ook de verkiezingen voor een nieuw waterschapsbestuur plaats.

Provinciale staten Gelderland

Op 18 maart vinden er provinciale verkiezingen plaats, waarbij de leden van provinciale staten worden gekozen. De provinciale staten zijn het algemeen bestuur van de provincie. Zij vertegenwoordigen de bevolking van Gelderland en bepalen in hoofdlijnen wat de gedeputeerde staten - het
dagelijks bestuur - doen. Daarnaast controleren zij of het dagelijks bestuur het beleid goed uitvoert. Op www.gelderland.nl/verkiezingen vindt u uitgebreide informatie over de deelnemende partijen.

Naast deze verkiezingswebsite wordt op 26 februari een provinciale informatiekrant huis-aan-huis verspreid. Daarin vindt u informatie over de taken van de provincie. Ook hier komen de deelnemende partijen komen aan bod.

Stemwijzer

Vanaf 25 februari 2015 kunt u via www.gelderland.nl/verkiezingen de StemWijzer bereiken. Met deze kieshulp kunt u meer inzicht krijgen in de standpunten van de partijen die aan de verkiezingen meedoen.

Waarom wel stemmen?

De verkiezingen provinciale staten hebben invloed op de landelijke politiek. De leden van de provinciale staten kiezen namelijk op 26 mei bij de Eerste Kamerverkiezingen 2015 de leden van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Waterschap Rijn en IJssel

Het nieuwe waterschapsbestuur besluit de komende vier jaar over de waterveiligheid, ons afvalwater en de waterprojecten die in ons gebied worden uitgevoerd. Het waterschapsbestuur bestaat uit een algemeen en een dagelijks bestuur, vergelijkbaar met de gemeenteraad en het college van
burgemeester en wethouders.

Stemwijzer

Kijk op www.kieskompas.nl welke partijen aan de waterschapsverkiezingen meedoen en wat hun standpunten zijn over waterveiligheid en -projecten.

Waarom wel stemmen?

Op 18 maart 2015 bepaalt u wie er in het algemeen bestuur van Waterschap Rijn en IJssel komen. Het bestuur stelt jaarlijks de belastingtarieven vast en bepaalt waar de waterschapsbelasting aan wordt besteed. Door uw stem uit te brengen kunt u hier over meebeslissen.

Meer info

Deze week ontvangt u uw stempas(sen) in de bus. Hiermee kunt op u 18 maart 2015 naar een stemlokaal in onze gemeente om uw stem uit te brengen voor het waterschapsbestuur en -als u de Nederlandse nationaliteit bezit- ook voor het provinciebestuur. Belangrijk! Als u gaat stemmen, vergeet u dan
uw legitimatiebewijs niet! Lees meer over de verkiezingen op de speciale verkiezingenpagina.