Zes duurzaamheidsplannen dingen mee naar prijs van EUR 10.000


13 februari 2015

Wat is de meest duurzame kern van de gemeente Hardenberg? Die vraag wordt op donderdagavond 19 februari 2015 beantwoord. Dan wordt bekend welke kern of wijk EUR 10.000 wint voor de uitvoering van een duurzaamheidsplan voor de eigen woonomgeving.

De gemeente Hardenberg heeft inwoners uitgedaagd om aan de slag te gaan met duurzaamheid in de eigen kern of wijk en een duurzaamheidsplan voor de eigen woonomgeving te maken.

Dit plan kan zich richten op energiebesparing, het opwekken van duurzame energie, maar ook op sociale duurzaamheid, waarbij inwoners samen zorgen voor een duurzamere woon- of leefomgeving.

Trots
In totaal zijn zes groepen inwoners of organisaties hebben een duurzaamheidsplan ingediend en dingen mee naar de geldprijs van EUR 10.000 om het plan uit te kunnen voeren.

"Ik ben trots dat zes dorpen en wijken de uitdaging zijn aangegaan. Een mooi resultaat! Hieruit blijkt dat in onze gemeente veel energie en betrokkenheid zit om samen met duurzaamheid in de eigen leefomgeving aan de slag te gaan", constateert wethouder Rene de Vent enthousiast.

Zes duurzaamheidsplannen
Plaatselijk Belang Bergentheim wil een energiecooeperatie oprichten. Een andere groep inwoners van Bergentheim heeft een plan ingediend voor het verduurzamen van de Casper Diemerschool in Bergentheim. Het plan van Plaatselijk Belang De Krim richt zich op behoud van het zwembad Onder Ons door
verzelfstandiging.

Wijkvereniging de Sumpel uit de Hardenbergse wijk Heemse wil wijkbewoners actief maken en betrekken bij wensen uit de wijk en maatschappelijke ontwikkelingen. Plaatselijk Belang Kloosterhaar wil verder op de al ingeslagen weg met de uitvoering van een groot aantal projecten op het gebied van
(sociale) duurzaamheid, als onderdeel van 'Kloosterhaar, voor elkaar'. De initiatiefgroep Lutten Leeft heeft onder andere op basis van een enquete onder inwoners een duurzaam dorpsplan gemaakt voor Lutten, Oud-Lutten en Keiendorp.

Beoordeling en verkiezing
De jury bestaat uit vertegenwoordigers van Beter Wonen Vechtdal, Cogas, De Veste, Rabobank, Rendo en Rova. Zij beoordelen de zes ingediende plannen vanuit de 3-P-gedachte: People, Planet en Profit. Tijdens de verkiezing op donderdagavond 19 februari presenteren de zes deelnemers hun plannen in
een pitch aan de jury, die de pitch meeneemt bij de beoordeling.

Vervolgens wordt dezelfde avond nog bekendgemaakt welke kern of wijk het meest kansrijke en realistische plan heeft gemaakt en wordt uitgeroepen tot meest duurzame kern/wijk van de gemeente Hardenberg.