Didier Reynders vraagt Burundese overheid onderzoek naar mensenrecht..


Datum: 13 februari 2015

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is ongerust over wat in het recente rapport van Human Rights Watch staat over de gewapende incidenten in de provincie Cibitoke (Burundi) begin januari 2015. In dat rapport staan elementen die heel ernstig en choquerend zijn als ze
worden bevestigd. Er wordt vermeld dat veiligheidsdiensten, leger en politie tijdens de incidenten niet minder dan 47 standrechtelijke executies uitvoerden. De minister is ook ongerust over de aanwijzingen dat jongeren van de CNDD-FDD-partij, Imbonerakure, bij de operatie betrokken waren.

Didier Reynders roept de Burundese regering op een grondig onderzoek te voeren naar de gebeurtenissen in Cibitoke. Als dit onderzoek naar de schuldigen voor de standrechtelijke executies zou leiden, dan moeten ze voor het gerecht worden gebracht.

Belgie wijst erop dat de verdediging van het nationale grondgebied tegen aanvallen van gewapende rebellen legitiem is. Maar dat moet gebeuren met respect voor de mensenrechten en van het internationale humanitaire recht. Groeperingen verbonden aan politieke partijen mogen geen paramilitaire of
politietaken uitvoeren. De CNDD-FDD moet - net als de andere politieke partijen - de meest strikte controle uitoefenen op het gedrag van haar militanten.



Cibitoke