Liemers wil woningen verduurzamen

Werkconferentie DECLiemers levert concrete afspraken op
De Liemers gaat werken aan duurzame woningen. Dat is de conclusie van de Werkconferentie Duurzaamheid, die dinsdag 10 februari is gehouden bij Baston Wonen in Zevenaar. Organisator was Duurzaamheid Expertise Centrum (DEC) Liemers, een initiatief van ondernemersvereniging Lindus.

Op 17 april 2014 lanceerde DECLiemers de ambitie om van de Liemers de meest duurzame regio van Nederland te maken. Tijdens de Werkconferentie werden de woorden ook in daden omgezet. De circa tachtig aanwezige ondernemers en bestuurders werden uitgedaagd om samen daadwerkelijk invulling te gaan geven aan het verduurzamen van met name koop- en huurwoningen in de Liemers. "Door samenwerking van stakeholders kunnen wij nog veel meer economische, sociale en ecologische winst boeken in onze regio", vertelt cooerdinator Wim Nabbe van DEC Liemers. Hij is enthousiast over het geboekte resultaat tijdens de Werkconferentie. "Er is een middag en avond lang intensief gewerkt met elkaar en er zijn concrete afspraken gemaakt, die verder worden uitgewerkt. Het mooie is dat de aanwezigen elkaar niet als concurrent beschouwen, maar samen de schouders zetten onder een duurzame Liemers en in dit geval onder het verduurzamen van woningen in de Liemers." Tijdens de Werkconferentie zijn er eerste afspraken gemaakt. Zo wordt er een `Liemerse woonwinkel' opgericht, waar particulieren en huurders onafhankelijke en onpartijdige informatie kunnen krijgen over de mogelijkheden die er zijn om hun woning op een financieel interessante manier comfortabel te verduurzamen. "Een woonwinkel waar simpel, eenvoudig en in begrijpelijke taal in beeld wordt gebracht wat er mogelijk is."

Verder is het de bedoeling een onafhankelijk energiemakelaar aan te wijzen die is verbonden aan een nieuw op te richten energieloket. Deze informeert burgers met name over de energiebesparingskansen. Een nieuwe Liemerse Energiecooeperatie moet bewoners straks duurzame energie leveren en via een nieuw op te zetten marketingplan wordt een en ander onder de aandacht gebracht. Wim Nabbe: "We gaan de plannen de komende maanden samen met de deelnemers aan de conferentie concreet uitwerken. De DEC-werkgroep 'Duurzaam gebouwde omgeving' stimuleert en faciliteert waar mogelijk de voortgang van deze initiatieven."