Eerste Suske en Wiske brengt 3.500 euro op

Opbrengst Willy Vandersteen veiling bijna 30.000 euro
"De avonturen van Rikki en Wiske", het eerste Suske en Wiske stripalbum uit 1946, is gisteravond voor ruim 3.500 euro geveild. Een record voor deze strip. Het stripalbum maakte deel uit van een grote veiling rond het werk van tekenaar Willy Vandersteen bij online veilingsite Catawiki (www.catawiki.nl). In 1946 was het album te koop voor 36 Belgische frank, omgerekend minder dan 1 euro. Er zijn toen slechts 7.000 exemplaren gedrukt en daardoor is het heel moeilijk om het album in goede staat te vinden.

Na dit eerste album besloot tekenaar Willy Vandersteen om het personage Rikki te vervangen door Suske. De reden hiervoor was dat Rikki bij nader inzien teveel leek op Kuifje. Naast Wiske spelen ook tante Sidonia en pop Schannulleke in het eerste album al mee. Het verhaal gaat over een revolutionaire tank die snel een einde aan oorlogen kan maken. De tank werkt op afgeroomde melk. De plannen voor de tank worden echter gestolen en daar gaan Rikki en Wiske achteraan.

Hoge opbrengsten

De speciale Willy Vandersteen veiling bracht gisteravond in totaal bijna 35.000 euro op. De veiling werd gehouden ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van Suske en Wiske. Naast de record-opbrengst voor de Rikki en Wiske was de veilingmeester van Catawiki ook erg tevreden met de opbrengst van het album 'De schat van Beersel' uit de blauwe reeks. Dit album uit 1954, met in de kaft een originele tekening en handtekening van Willy Vandersteen bracht bijna 1.000 euro op. Een zeldzame handpop van Suske uit 1957 bracht maar liefst 350 euro op.

De resultaten van de veiling zijn te bekijken op: www.catawiki.nl/vandersteen

* De in dit persbericht genoemde bedragen zijn inclusief veilingkosten