CDA wil meldpunt voor bijwerkingen implantaten

Er moet een centraal meldpunt voor patienten en artsen komen voor bijwerkingen of fouten van risicovolle implantaten en protheses. Dat stelt CDA-kamerlid Hanke Bruins Slot donderdag voor in een overleg met minister Schippers over hulpmiddelen.

Bruins Slot: "Voor medicijnen worden klachten en bijwerkingen al lang centraal verzameld. Het is gek dat zoiets er niet is voor risicovolle implantaten zoals metaal-op-metaal-kunstheupen en bekkenbodemmatjes." Wat het CDA betreft kunnen de klachten voortaan ook gemeld worden bij het Lareb, die nu al bijwerkingen van medicijnen verzamelt.

Implantaten of prothesen die zijn goedgekeurd kunnen nadat die goedkeuring is verleend nog wijzigingen ondergaan. Voor die gewijzigde nieuwe producten hoeft niet opnieuw goedkeuring te worden aangevraagd. Het CDA vindt dat geen goede zaak. Het komt namelijk regelmatig voor dat de aangepaste implantaten of prothesen klachten veroorzaken of schadelijk blijken te zijn voor de drager ervan. Daarom pleitte Bruins Slot ervoor om ook die aanpassingen te onderwerpen aan een goedkeuringsprocedure.

Minister Schippers zegde toe beide voorstellen verder te gaan uitwerken.

Het CDA heeft afgelopen tijd berichten van mensen gekregen, dat zij moesten touwtrekken met zorgverzekeraars om de juiste hulpmiddelen te krijgen zoals stoma's. Hanke Bruins Slot heeft voorgesteld dat zorgverleners een grotere rol krijgen bij het bepalen van het juiste hulpmiddel. Zij kunnen bij zorgverzekeraars goed onderbouwen waarom mensen een ander hulpmiddel nodig hebben. Hanke Bruins Slot: "Bij geneesmiddelen mag de zorgverlener ook beslissen om een uitzondering te maken. Dit zou bij medische hulpmiddelen ook mogelijk moeten zijn. Heb vertrouwen in de professional." De minister heeft toegezegd om in overleg met zorgverzekeraars, zorgverleners en de andere partijen te gaan kijken of dit een mogelijkheid is.