CDA: Ontslagregels moeten niet leiden tot verlies van banen voor seizoenarbeiders

Op 1 juli wordt de nieuwe ontslagvergoeding van kracht. Mensen met een tijdelijk contract hebben hiermee veel eerder recht op een ontslagvergoeding. Deze regeling lijkt door een terugwerkende kracht bepaling averechts te gaan werken in sectoren met veel seizoenswerkers, zoals land- en tuinbouw, toerisme en horeca.

CDA-kamerlid Pieter Heerma heeft dit aangekaart in een debat met minister Asscher deze week. Bijvoorbeeld in de land- en tuinbouw wordt veel gewerkt met contracten voor een aantal maanden per jaar. Door de terugwerkende kracht bepaling in de nieuwe wet dreigen mensen, die vaak al jaren bij zo'n bedrijf werken dit jaar ineens niet meer aangenomen te worden. Zij zouden dan vervangen worden door nieuwe medewerkers.

Heerma: "Het kan toch niet de bedoeling zijn dat als gevolg hiervan heel veel seizoenswerkers in de land- en tuinbouw en horeca straks hun baan verliezen. Dan eindigt de suggestie van een vast contract in de realiteit van een zeker ontslag." Het CDA vroeg daarom aan de minister om dit onbedoelde effect te repareren. Deze oproep kreeg brede steun vanuit de Kamer. Tijdens het debat zegde de minister toe met werknemers en werkgevers te gaan praten om te kijken hoe dit onbedoelde effect van de wet tegen gegaan kan worden.