Geen risico bij gebruik krillolie en olie uit microalg


Publicatiedatum:
18-02-2015

Wijzigingsdatum:
18-02-2015

Het gebruik van supplementen of voedingsmiddelen met olie uit microalgen en krill, blijkt geen risico's voor de gezondheid mee te brengen. Alleen bij een extreem hoge inname zou de strengste grens die voor deze ingredienten bestaat bij 10 procent van de oudere kinderen en volwassenen
kunnen worden overschreden. Dit scenario is echter niet realistisch.

Sinds enkele jaren zijn dergelijke voedingssupplementen en producten op de Nederlandse markt verkrijgbaar. De olien zijn rijk aan de vetzuren EPA en DHA, ook wel bekend als `gezonde' visvetzuren. Mogelijke schadelijke gevolgen van te veel EPA en DHA zijn bloedingen, verminderde
immuunfunctie, en verminderde vet- en glucosestofwisseling. Het onderzoek betrof uitsluitend producten die op de Nederlandse markt beschikbaar zijn.

Voor dit onderzoek is de methode gebruikt die het RIVM heeft ontwikkeld om in kaart te brengen welke producten een bepaald ingredient bevatten en in welke hoeveelheden dat ingredient erin zit (post-launch monitoring). Deze procedure wordt gebruikt voor zogenoemde nieuwe voedingsmiddelen
en nieuwe ingredienten. Dat zijn producten die na mei 1997 op de Europese markt zijn verschenen en waarvoor is beoordeeld of ze veilig zijn voordat ze op de markt mogen worden toegelaten. Met de post-launch monitoring wordt getoetst of de dagelijkse toelaatbare hoeveelheid van het
toegestane ingredient daadwerkelijk niet wordt overschreden.

Delen op:
Deel deze pagina op Facebook
Deel deze pagina op Twitter
Deel deze pagina op LinkedIn