Amsterdam maakt zich op voor groots lustrumprogramma

Informatie over de activiteiten die op en rond 4 en 5 mei plaatsvinden in Amsterdam.

PERSBERICHT, Amsterdam 18 februari 2015

4 en 5 Mei 2015: Amsterdam maakt zich op voor groots lustrumprogramma

Dit jaar viert Amsterdam 70 jaar bevrijding. Meer dan 300 Amsterdamse organisaties en honderden vrijwilligers organiseren een rijkgeschakeerd programma – voor en door de stad.

Tegelijk met de Nationale Herdenking op de Dam zijn er op 4 mei veertig herdenkingen in Amsterdamse buurten. Aansluitend op de herdenkingen vindt de vijfde editie van Theater na de Dam plaats. Ook zijn er concerten op een tiental locaties. Op beide dagen vertellen uiteenlopende sprekers hun verhaal in de Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet. Op 5 mei waaiert het Bevrijdingsfestival uit over de stad. Op het grote festival in het Westerpark en elders in de stad wordt de vrijheid gevierd, maar ook gereflecteerd op de betekenis van vrijheid anno 2015. ’s Avonds schuiven Amsterdammers op uiteenlopende locaties aan voor de gezamenlijke Vrijheidsmaaltijd.

Herdenkingen

Buurtcomités en maatschappelijke organisaties, maar ook bijvoorbeeld Amsterdamse fietskoeriers organiseren herdenkingen in tientallen Amsterdamse wijken. Vernieuwde herdenkingslocaties zijn De Hallen in Oud-West en fusilladeplaats Rozenoord in het Amstelpark. Op de ochtend van 4 mei vindt de gemeentelijke herdenking plaats op begraafplaats De Nieuwe Ooster.

Theater Na de Dam

Na de herdenking begint om 21:00 uur Theater Na de Dam: theater over de Tweede Wereldoorlog, op ca. 20 locaties. Zo staan Wende en Typhoon samen in de piste van Carré voor een muzikale performance en gaat in Frascati nieuw werk van theatermaker Roeland Hofman in première gebaseerd op originele kranten uit oorlogstijd. www.theaternadedam.nl

(Theater Na de Dam - Wende, foto Sandor Lubbe - Typhoon, foto Ferdy Damman)

Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet

Kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten op 4 en 5 mei in woonkamers, zolders of cafés van toenmalige joodse bewoners en verzetsstrijders. Ooggetuigen, familieleden en andere sprekers vertellen op locatie hun verhaal over leven voor en tijdens oorlog, over vervolging, verzet en bevrijding ondersteund door foto’s, brieven, muziek en gedichten. www.openjoodsehuizen.nl

(Huizen van Verzet, foto Jordi Huisman)

Bevrijdingsfestival

Van 11:00 tot 23:00: Bevrijdingsfestival Amsterdam/Het Vrije Westen met zeven podia in het Westerpark. Met o.a. een optreden van Ambassadeur van de Vrijheid Jett Rebel en het Bevrijdingskoor o.l.v. componist Merlijn Twaalfhoven. Elders in de stad: dancefestival Vrijland in Amsterdam Roest, Bevrijdingsbioscoop op de Nieuwmarkt en het kinderfestival in het Vondelpark Openluchttheater. Het 5 mei-concert op de Amstel sluit de dag af.

(Amsterdams Bevrijdingsfestival/Het Vrije Westen, foto Maarten van Cleef)

Vrijheidsmaaltijden

Samen eten op Bevrijdingsdag: van 1.000 Amsterdammers bij de Vrijheidsmaaltijd aan het IJ tot 20 disgenoten in het buurthuis. Verwacht dit jaar Vrijheidsmaaltijden op zo’n 100 bekende en minder bekende locaties, intiem of groots, maar altijd met een verhaal en de jaarlijkse Vrijheidstoast door een bekende Nederlandse schrijver. De inschrijving voor StraatDiners is weer gestart: schuif aan of kook mee in je eigen buurt. www.streetdinners.org

(Vrijheidsmaaltijd aan het IJ, foto Jurgen Koopmanschap)

En verder:

Elders in de stad na de herdenking op 4 mei: film in EYE en De Uitkijk en herdenkingsconcerten in o.a. het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Concertgebouw.

Oorlog in mijn Buurt: basisschoolleerlingen uit heel Amsterdam interviewen ouderen over hun buurt in oorlogstijd. Op 5 mei ontvangen de kinderen in het Stadsarchief een onderscheiding als ‘Nieuwe erfgoeddrager van een oorlogsverhaal uit mijn buurt'. Vervolgens gaan ze de wijken in om de oorlogsverhalen te vertellen: buiten, op locatie, in een lange Verhalen-estafette door de stad. www.oorloginmijnbuurt.nl

De Open Stad: rondleidingen, historische tramritten en stadswandelingen rondom oorlog, vrijheid en verzet op 4 en 5 mei. In het Stedelijk Museum, Verzetsmuseum en Artis en door Stadsherstel en Historisch Centrum Amsterdam-Noord.

Op de website www.4en5meiamsterdam.nl is vanaf midden maart het programma te vinden.