Zilver voor Braspennincx op slotdag WK baan

Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie

Zilver voor Braspennincx op slotdag WK baan

PERSBERICHT

Parijs, 22 februari 2015 – Op de slotdag van de wereldkampioenschappen baanwielrennen heeft Shanne Braspennincx een zilveren medaille behaald op de keirin. Kirsten Wild pakte het brons op het omnium.

De 23-jarige sprintster uit Rheden plaatste zich in de eerste ronde samen met de Australische Stephanie Morton. Elis Ligtlee, gisteren nog goed voor zilver op de sprint, werd veroordeeld tot de herkansing. In deze ronde kon ze zich niet bij de drie snelsten mengen, waardoor de Eerbeekse het toernooi moest verlaten.

In de tweede ronde maakte Braspennincx het behoorlijk spannend. Ze plaatste zich in haar heat als laatste voor de finale met de Chinese Junhong Lin en de Canadese Monique Sullivan. De finale verliep daarentegen voor de renster een stuk overtuigender. Ze nam meerdere malen het initiatief. In de eindsprint moest Braspennincx met slechts 0,06 seconde haar meerdere erkennen in de Australische Anna Meares. De Cubaanse Lisandra Guerra Rodriguez behaalde het brons.

Op de vraag of Braspennincx blij was met haar medaille kon ze alleen maar volmondig: “Ja, natuurlijk!” zeggen. “We zijn als team heel goed bezig en door de goede resultaten weten we elkaar te motiveren”, aldus de winnares van het zilver.

Opnieuw medaille voor Wild

Na de eerste dag ging Kirsten Wild aan de leiding op het onderdeel omnium. Met vandaag haar sterkste (puntenkoers) en zwakste onderdeel (500 m tijdrit) op het programma kon de uitslag nog alle kanten opgaan. Na de 500 meter moest Wild inderdaad haar leidende positie uit handen geven. Met een tijd van 37,019 eindigde Wild op dit onderdeel als dertiende (16 punten). Op de vliegende ronde kon de 32-jarige renster de in het klassement opgelopen schade weer goedmaken. Haar tijd van 14,116 bleek voldoende voor de tweede plek en leverde 38 punten op. Afsluitend werd de puntenkoers gereden. Wild behaalde de overwinning op dit onderdeel wat haar uiteindelijk, met 175 punten, de bronzen medaille op het allroundkampioenschap opleverde.

De Australische Annette Edmondson (192 punten) pakte de regenboogtrui, het zilver ging naar de Britse Laura Trott (176 punten).

Hoogland evenaart kunstje Ligtlee niet

Jeffrey Hoogland vervolgde vandaag het sprinttoernooi. De inwoner uit Nijverdal nam het vandaag in de kwartfinale op tegen de Australiër Matthew Glaetzer. Hoogland versloeg de AustraliËr in beide races nipt (+0,026 & + 0,044). In de halve finale had Hoogland een geduchte tegenstander in de Rus Denis Dmitriev. Na een achterstand van 1-0 kon de renner de score weer gelijkzetten. In de beslissende race moest hij toch de winst laten aan de Rus, waardoor Hoogland de strijd aan moest om de derde plek.

In de B-finale trof de 21-jarige renner de Fransman Quentin Lafargue. Hoogland pakte de overwinning tijdens de eerste race, maar moest deze door een fout weer inleveren. Hoogland werd gestraft, omdat hij in de sprint boven de rode lijn uitkwam. In de tweede race liet de Nederland zich echter niet kennen. Hij won overtuigend, waardoor het aankwam op een beslissende derde heat. Helaas wist Hoogland deze race niet in zijn voordeel te beslissen. Met een vierde plek eindigde Hoogland na een zware strijd net naast het podium.

Hoogland kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn vierde plek. “Als je zo dicht bij de medailles bent wil je ook graag een uitslag bij de top-3 behalen. Vooraf had ik niet verwacht dat ik zo goed zou presteren dus wat dat betreft mag ik niet ontevreden zijn.”

Het goud werd om de nek gehangen van de Fransman Gregory Baugé. Zilver was voor de Rus Dmitriev.