Nu merkbaar: financiele en administratieve gevolgen Wmo en Wlz


dinsdag, 24 februari 2015

Nu merkbaar: financiele en administratieve gevolgen Wmo en Wlz De komende weken ervaren veel ouderen de concrete financiele gevolgen van de veranderingen in de zorg. Vanaf eind februari komen de CAK-facturen voor de eigen bijdragen voor zorg en ondersteuning. Wat kunt u verwachten?

- Zorg of ondersteuning thuis: hogere eigen bijdrage
Als u voor 2015 al zorg thuis kreeg (Wmo of AWBZ) ontving u 33 procent korting op de eigen bijdrage. Deze korting (`Wtcg-korting') was terug te vinden op de factuur. De korting is per 2015 afgeschaft; dit betekent dat u meer gaat betalen voor dezelfde zorg. Houd rekening met een verhoging van
50 procent. Vanaf maart ontvangt u de eerste factuur over de eigen bijdrage van 2015.
> Om alvast een inschatting te maken van de hoogte van uw eigen bijdrage, kunt u gebruik maken van de rekenmodule via de website van het CAK.

- Wmo: mogelijke vertraging van facturen
Voor correcte en tijdige facturen is het CAK o.a. afhankelijk van gegevens van gemeenten en zorgaanbieders. Zij hebben veel veranderingen moeten doorvoeren als gevolg van de wetswijzigingen (nieuwe software, processen en afspraken). Het CAK verwacht dat dit in de eerste periode van 2015 kan
leiden tot vertraging en/of onvolledige aanlevering. Het kan gebeuren dat u hierdoor te maken krijgt met eigen bijdragen voor meerdere periodes op een factuur in geval van vertraging. Of u ontvangt correctiefacturen in geval van een eerdere onvolledigheid in de aanlevering.
> Hebt u vragen over uw factuur, neem dan contact op met het CAK.

- Wlz: Eigen bijdrage pgb
Het CAK int vanaf 1 januari de eigen bijdrage voor het pgb. Voorheen was de eigen bijdrage al ingehouden op het pgb. Vanaf 1 januari is dit niet langer het geval en stuurt het CAK hiervoor een aparte rekening. De inning van de eigen bijdrage staat los van de uitbetaling van de pgb's door de
SVB, waar nu zoveel om te doen is. Het CAK krijgt de informatie via de zorgkantoren en de gemeenten. Het CAK snapt dat het voor klanten verwarrend is als de CAK-factuur al komt voordat betaling van de zorgverlener heeft plaatsgevonden. Daarom is besloten de facturen voor de eigen bijdrage pgb
Wlz niet al in februari, maar in maart te versturen. Op deze factuur staat de eigen bijdrage vanaf januari. Houd er dus rekening mee dat met deze eerste factuur meerdere maanden worden gefactureerd. Na deze eerste factuur ontvangt u maandelijks een factuur.
> Kunt u de eerste factuur niet in een keer betalen? Neem dan zodra u de factuur hebt ontvangen contact op met het CAK. U kunt dan een betalingsregeling met hen afspreken.

- Wmo: Verschillende berekeningen door overgangsrecht
De berekening van de eigen bijdrage voor voormalige AWBZ-zorg thuis is als gevolg van overgangsrecht niet altijd precies gelijk aan de berekening voor dezelfde zorg of ondersteuning in de Wmo.
> Mocht u vragen hebben over de berekening van de eigen bijdrage, neem dan contact op met het CAK.
Bookmark and Share