Provincie gaat aan de slag met versterken detailhandel dorp- en stadskernen

PERSBERICHT

Provincie gaat aan de slag met versterken detailhandel dorp- en stadskernen

Arnhem, 26 februari 2015 –

Provinciale Staten stemden gisteravond in met het voorstel van D66 Gelderland, samen ingediend met PvdA, CDA, CU en SGP over detailhandel. De opdracht aan Gedeputeerde Staten (GS) is om een voorstel maken om nieuwe detailhandel in de stadsregio te beperken en voorrang te geven aan detailhandel in de stads- en dorpskernen. Die beperking omvat bijvoorbeeld de locaties Ressen, Zevenaar Spoorallee in het geheel en een groot deel van IJsseloord omvat. Daarnaast gaat GS in overleg met gemeenten om een gezamenlijke visie te maken. Ten slotte gaat GS werken aan pilots voor versterking van de binnensteden, bijvoorbeeld via herverkaveling (gebouwen anders bestemmen).

Gezonde detailhandel

Als er overcapaciteit is op het gebied van detailhandel, moeten er keuzes worden gemaakt die gezond zijn voor de economie. Soms leiden plannen tot uitbreiding van winkeloppervlakte, terwijl de consumentenbesteding laat zien dat dit negatieve invloed heeft op de kernen en binnensteden. Het risico op meer leegstand is hoog en dat tast de leefbaarheid van de kernen aan. Voorbeelden hiervan zijn onderzoeken naar de ontwikkeling van een Factory Outlet Centre in Zevenaar, naar een grootschalige detailhandelslocatie in Ressen bij Nijmegen en de vestiging van een bouwmarkt op IJsseloord te Arnhem.

Gemeenten willen graag vasthouden aan hun eigen plannen, maar hebben tegelijkertijd bezwaar tegen plannen van aangrenzende gemeenten. De provincie kan een duidelijke rol spelen en daar vragen de gemeenten ook om. Maar ook marktpartijen als Inretail, MKB Nederland en Detailhandel Nederland vragen nadrukkelijk om een ruimtelijke visie van overheden, waarbinnen ondernemingen kunnen innoveren en investeren. In de brief van Detailhandel Nederland word, het zo geformuleerd: marktpartijen hebben duidelijke spelregels nodig van de overheid.

Kernen van steden en dorpen versterken

De provincie kiest onomwonden voor het versterken van kernen van steden en dorpen. Het stedelijk gebied van Arnhem en Nijmegen is aangewezen als een gebied van provinciale betekenis voor Gelderland. Het is urgent om leefbaarheid en gezonde economie voorrang te geven en leegstand te voorkomen. Met de opdracht aan GS om hiervoor met duidelijke voorstellen en pilots te komen, is een stap in de goede richting gezet.