Militairen brengen Malinezen vakkennis bij

Nieuwsbericht | 26-02-2015 | 17:38

Zelf leren voetbalgoals te lassen, een school opknappen en leer bewerken. Het zijn initiatieven die het Civiel Militaire Interactie (CMI)-commando en het ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen week ontplooiden om de Malinese bevolking in Gao te helpen. Dit alles in het kader van de VN-missie MINUSMA.

Nederlandse militairen leren Malinezen lassen.

De militairen van 11 Herstel Luchtmobiel verzorgden in het voetbalgekke Mali een masterclass goaltjes lassen voor jongeren uit de regio Gao. Dat gebeurde samen met de Youth Presidents of the GAO Region op Kamp Castor. Een ervaring en een certificaat rijker, kunnen de jongeren zich nu succesvoller melden op de taaie arbeidsmarkt.

Leerbewerking

Om gedetineerden kans te bieden op werk na hun straf, startte het CMI-commando samen met de lokale justitie een ambachtelijke training leerbewerking in Gao. "Het leren van een vak zorgt voor zelfrespect en perspectief", aldus ritmeester Jos IJkhout. "Daarmee neemt de kans op herhaling aanzienlijk af."

De door de Malinezen zelf gerestaureerde school in Gao.

Zelf gerestaureerde school

Een ander initiatief vond plaats rond een school in Gao. Een raketinslag zorgde hier vorig jaar voor veel schade. Het CMI-commando leverde de materialen, maar de gemeenschap restaureerde de school zelf, onder toeziend oog van een lokale aannemer. Onlangs konden Chef de Village Ayouba Mahamdou Maiga en contingentscommandant kolonel Stephan Kooijman het opgeknapte gebouw officieel heropenen.

Rijst verbouwen

Een aankomend project is de vervanging van 4 verrotte sluizen in een zijtak van de Niger bij Gao. De afscheidingen regelden hier normaal gesproken het waterpeil voor de bevloeiing van 20 km2 landbouwgrond. Met het hout dat binnenkort uit Bamako aankomt, brengen lokale krachten nieuwe waterkeringen aan. Hierdoor verbouwt de bevolking straks weer `floating rice' verbouwen en heeft water voor bevloeiing van hoger gelegen grond.

CMI-commando

Het CMI-commando van de landmacht werkt in missiegebieden samen met plaatselijke commandanten, lokale politieke leiders en niet-gouvernementele organisaties. Door te praten met lokale leiders en organisaties verzamelen zij informatie die na analyse commandanten ondersteunt bij het nemen van beslissingen.