CDA eist compensatie Weert voor verlies KMS

27/02/2015

CDA eist compensatie Weert voor verlies KMS

Het CDA is boos op het kabinet over de sluiting van de KMS in Weert en eist compensatie voor de regio. Op 19 december j.l. is de vlag gestreken op de Van Hornekazerne. Na ruim zestig jaar is de KMS uit Weert verdwenen, en daarmee de laatste kazerne uit Limburg. Een zwarte bladzijde voor de geschiedenis van Weert, zo stelde burgemeester Heijmans terecht. Jarenlange pogingen van de gemeente Weert en de provincie Limburg om de Van Hornekazerne te behouden mochten niet baten. Diverse reddingspogingen van het CDA evenmin. Ze stuitten op een muur van onverzettelijkheid en bezuinigingsdrift.

Hoe anders ging het bij kazernes in Assen en Rotterdam, die wel behouden bleven. In Zeeland komt een nieuwe kazerne. De conclusie is duidelijk: dit `Randstadkabinet' heeft Limburg als een baksteen laten vallen. Het CDA voelt de pijn in de regio. De vraag is: doet het kabinet dat ook? Minister Hennis wil niet verder gaan dan het plegen van telefoontjes naar de burgemeester van Weert en het Rijksvastgoedbedrijf. Het CDA neemt hier geen genoegen mee en heeft een debat aangevraagd.

Wat het CDA betreft is er nu een zelfde situatie ontstaan als in 2003, toen het kabinet besloot vliegbasis Twente te sluiten. De Kamer nam toen een motie aan waarin de regering verzocht werd naar vermogen bij te dragen aan het realiseren van een nieuw perspectief voor de regio. Het CDA roept het kabinet op om nu hetzelfde te doen voor de regio Weert, en dit te zien als kabinetsbrede verantwoordelijkheid.

De Provinciale Staten in Limburg hebben een helder signaal afgegeven aan het kabinet: draag de Van Hornekazerne om niet over aan de lokale overheden in Limburg. En bezie samen met hen op welke wijze het Rijk bij kan dragen aan ontwikkel- en gebruiksmogelijkheden van het voormalige KMS-terrein. Het CDA roept het kabinet op dit signaal serieus te nemen.