Geef verzekerden inspraak in voorwaarden zorgpolis


Er moeten doorlopende zorgverzekeringen komen waarbij verzekerden inspraak hebben in de polisvoorwaarden en de zorginkoop. Die inspraak kan er komen via collectiviteiten waarbij zorg echt een rol speelt en niet alleen maar wordt gekeken naar het geld.

Dat schrijft Patientenfederatie NPCF in een brief aan de vaste Kamercommissie voor VWS. Die vergadert woensdag over de Zorgverzekeringswet en het zorgstelsel.

Patient te vaak buitenspel
De patientenorganisatie constateert dat te vaak over en voor de patient wordt beslist, in plaats van met de patient. "Iedereen zegt het beste voor te hebben met patienten en verzekerden. Maar de patienten en verzekerden staan vaak buiten spel," schrijft Patientenfederatie NPCF in de brief.
Kennis die de patienten als geen ander hebben over de zorg wordt niet gebruikt.
rekeningen
Te veel aandacht voor lage premies
Volgens de NPCF doen de zorgverzekeraars indirect nog steeds aan risicoselectie. Ze mikken in de campagnes vooral op jonge hoog opgeleide verzekerden die in ruil voor een hoog eigen risico een lage premie betalen. De dure patienten, zoals mensen met chronische aandoeningen en ouderen, worden
ontmoedigd om over te stappen en zo te profiteren van korting op de polis en goede zorginkoop. Dat moet veranderen, het moet vooral gaan over de zorg die de zorgverzekeraar voor hen inkoopt aldus de brief.

Goede en begrijpelijke informatie
Verder bepleit Patientenfederatie NPCF dat verzekerden van hun zorgverzekeraar begrijpelijke en toegankelijke informatie krijgen over wat hzorgcontractering voor hen betekent. Het gaat dan om vragen als welke zorg is ingekocht en wat is de kwaliteit daarvan? Kan ik zelf een zorgaanbieder
kiezen en wat zijn daarvan de mogelijke gevolgen? En hoeveel krijg ik vergoed en wat moet ik (bij)betalen? Ook moet de zorgverzekeraar aangeven wat hij doet met premiegeld en wat zijn rendementen zijn.

Ten slotte wijst Patientenfederatie NPCF erop dat rond het wisselen van zorgverzekering inmiddels "een hele industrietak lijkt te ontstaan die geld verdient aan het aanleveren van verzekerden." Dat is een zeer ongunstige ontwikkeling, luidt de conclusie.

> Lees hier de brief aan de vaste Kamercommissie voor VWS

PDF Print [IMG]