Vliegen met drones in Fryslan

Ze worden steeds goedkoper en ze zijn daarom steeds vaker te zien: drones. Officieel heet zo'n vliegtuigje een Remotely Piloted Aircraft System (RPAS), een onbemand luchtvaartuig dat door een piloot op afstand wordt bestuurd. In Nederland is het vliegen met drones aan regels gebonden. Het vliegen met drones kan hobbymatig of bedrijfsmatig zijn.

Hobby

Als iemand uitsluitend voor z'n plezier een drone heeft gekocht dan is de "Regeling modelvliegen" van toepassing. In deze Regeling staat beschreven aan welke voorschriften een hobbymatige dronevlieger moet voldoen. Let op: ook als er tegen een kleine vergoeding foto's voor derden worden gemaakt met een drone dan is dat bedrijfsmatig.

Voor hobbymatig gebruik moet aan de volgende regels voldaan worden. Er mag alleen worden gevlogen:

* met een drone tot 25 kg;

* bij daglicht;

* minimaal 3 km uit de buurt van civiele luchthavens en 2 zeemijl (= 3,7 km) van militaire luchthavens;

* buiten de CTR (gecontroleerd luchtruim) van een opengestelde luchthaven;

* met continue goed zicht op de drone;

* tot maximaal 300 meter hoog;

* niet boven bebouwing en mensenmenigten;

* niet boven wegen, spoorwegen, waterwegen, havens, of kunstwerken (bruggen en dergelijke), met uitzondering van 30- en 60-km wegen.

Bedrijfsmatig

Als een bedrijf een drone gebruikt dan komt daar veel regelgeving bij kijken. Het is daarom belangrijk om goed geinformeerd te zijn bij bedrijfsmatig gebruik van een drone.

* Het bedrijf moet een combi-ontheffing van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) aanvragen.

* De dronebestuurder moet een basistraining bij een erkend opleidingsbedrijf volgen. Er moet een theorie-examen en praktijkexamen worden afgelegd.

* Het bedrijf moet beschikken over een goedgekeurd toestel.

* Het bedrijf moet een luchtvaartverzekering hebben afgesloten.

* De drone moet PH-geregistreerd zijn bij het Nederlands Luchtvaartuigregister.

* Er moet een goedgekeurd operationeel handboek zijn, waarin de organisatiestructuur en de procedures met betrekking tot het gebruik van een drone beschreven staat.

* Per vlucht is een provinciale ontheffing Tijdelijk en Uitzonderlijk Gebruik (TUG) nodig, deze is bij de FUMO aan te vragen.

* Er is toestemming van de eigenaar van de grond nodig waarvan de drone opstijgt en landt.

* 5 dagen voorafgaand aan de vlucht dient het bedrijf via de beheerder van het luchtruim een Notice To Air Man (NOTAM) in.

* 24 uur voorafgaand aan de vlucht stuurt het bedrijf een melding TUG naar de provincie, burgemeester van de gemeente waarvan het opstijgt en naar ILenT.

Als een bedrijf dan de juiste ontheffingen heeft geregeld, mag er worden gevlogen met een drone tot 150 kg. Hierbij gelden onder andere de volgende restricties:

* de maximale vlieghoogte is beperkt tot 120 meter;

* de drone mag maximaal 500 meter horizontaal van de dronebestuurder verwijderd zijn;

* de drone moet minimaal 150 meter horizontaal verwijderd zijn van gebouwen of mensenmenigten. Alleen als er uitdrukkelijk toestemming is verleend van de eigenaar, mag de drone boven een gebouw vliegen.

Luchtfoto's

Voor het maken van luchtfoto's met een drone is geen luchtfotovergunning meer nodig. Wel moet de dronebestuurder rekening houden met de privacywetgeving. Film of fotografeer daarom alleen openbare ruimtes. Dus niet in tuinen of boven afgesloten terreinen. Vraag daarvoor altijd eerst toestemming van de eigenaar. Bovendien is het vliegen boven bebouwing niet toegestaan. Ook is het oppassen boven natuurterreinen. Het opzettelijk verstoren van dieren of nesten is strafbaar.

Verzekering

Een professionele dronevlieger moet een verzekering hebben. Maar ook als er alleen hobbymatig gevlogen wordt, is het verstandig om te controleren of de aansprakelijkheidsverzekering eventuele schade dekt, ontstaan door een drone. Verzekeraars keren meestal niet uit als de verzekerde zich niet aan de regels houdt.

Meer informatie

Voor meer informatie en het aanvragen van TUG-ontheffingen kunt u contact opnemen met de FUMO, luchtvaart@fumo.nl. De FUMO regelt namens de provincie Fryslan de vergunningverlening en handhaving van (een deel van) de Wet luchtvaart. Daarnaast heeft de FUMO een oog- en oorfunctie voor de politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT). Voor meer informatie en het aanvragen voor een combi-ontheffing voor bedrijfsmatig gebruik van een drone kunt u contact opnemen met ILenT, div.hoofddorp@ilent.nl. De vliegbasis Leeuwarden is telefonisch bereikbaar op nummer 058-2346911 voor vragen over de CTR en de openstelling van de basis.

In het linkermenu kunt u een kaart downloaden waarop u kunt zien waar wel en niet gevlogen mag worden met een drone in Friesland.

drone vliegen