Zwembad In de Bandert krijgt grondige facelift

Zwembad In de Bandert is verouderd. Om het bad te behouden voor alle verenigingen en recreanten die er gebruik van maken, heeft de gemeenteraad besloten om het bad grondig te verbouwen. En dat niet alleen: er komt een therapie bad bij waardoor het gerenoveerde zwembad in de toekomst ook voor meer doelgroepen geschikt is. Wethouder Geert Frische (Sport): "In de Bandert heeft een centrale functie binnen de breedtesport in onze gemeente. Veel verenigingen kunnen hier dagelijks of wekelijks terecht en dat willen we graag zo houden. Toch moet er veel aan het gebouw veranderen om het ook geschikt te maken voor de wensen van nu en de toekomst. De gemeenteraad heeft ingestemd met een breed gedragen plan voor renovatie waarin de helft van de kosten wordt betaald door de Provincie Limburg en ook een injectie van EUR 700.000,- uit de regio komt. Deze oplossing zorgt ervoor dat onze inwoners en mensen uit de regio in de toekomst nog beter In de Bandert terecht kunnen."

Renovatie in plaats van nieuwbouw

In de zomer van 2013 is een business-case ontwikkeld voor de nieuwbouw van het zwembad 'In de Bandert'. Uit die onderzoeken bleek dat nieuwbouw geen realistische optie was, omdat de investering te groot zou zijn en de toekomstige demografische ontwikkelingen te onzeker. Daarom is gekozen voor het renovatieplan. Inmiddels is er een projectleider aangetrokken om deze verbouwing te begeleiding. Frische: "Deze projectleider gaat op zeer korte termijn met de verenigingen om de tafel met als doel om de gebruikers van het zwembad maximaal te betrekken bij het samenstellen van een programma van eisen. In zo'n plan komt te staan waar het nieuwe zwembad aan moet voldoen. Dat de gebruikers hierover meedenken, is voor ons heel belangrijk, zij kunnen ons immers het beste adviseren over hun wensen en ideeen. De projectleider heeft als opdracht gekregen om hen volledig te betrekken bij de ideeen en ook bij de planning, zodat er zo min mogelijk overlast wordt veroorzaakt. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden uiterlijk in september 2017 zijn afgerond."

Therapie bad

Een echt nieuw onderdeel in het zwembad is het therapie bad dat wordt bijgebouwd. Dit bad heeft een hoge watertemperatuur, aangepast voor zwemmen door ouderen, chronisch zieken, gehandicapten en zwemonderwijs, is voorzien van een beweegbare bodem en zorgt ervoor dat de functie van het zwembad wordt uitgebreid en het ook geschikt wordt voor mensen met bijvoorbeeld hartklachten of reuma. Met dit bad wordt wederom geinvesteerd in gezondheid en het langer fit houden van onze inwoners. Daarnaast wordt de laagbouw grondig gerenoveerd, de installatietechniek vernieuwd, komt er een nieuw wedstrijdbad en een nieuw ondiep zwembad. Ook wordt een scheiding aangebracht tussen de beide bassins en worden kleed-en wasruimten aangepast. Als laatste wordt een ruimte voor multifunctionele dagbesteding gerealiseerd voor specifieke doelgroepen waaronder gebruikers met een beperking. De functionaliteit van het zwembad wordt daarmee verbeterd en voldoet daarmee aan de eisen die worden gesteld aan een regionale en provinciale cofinanciering.

Kosten

De kosten van de renovatie zijn begroot op circa EUR 5,1 miljoen euro. De helft van dit bedrag wordt gefinancierd vanuit subsidies van de provincie en de regio legt ook 700.000 euro bij om de begroting sluitend te krijgen. De gemeenteraad heeft hiervoor een begrotingswijziging vastgesteld.